Clara Lindblom (V) vill att staden startar ett åtgärdsprogram för att hantera frigivningen av flera centrala nyckelpersoner inom den den kriminella gängmiljön i Stockholm i höst. Foto: Mostphotos/Stockholms stad

V vill satsa 20 miljoner på avhopparverksamhet

Vänsterpartiet i Stockholm vill upprätta åtgärdsplaner och stärka avhopparverksamheterna i Stockholm inför att flera dömda gängkriminella väntas friges i höst efter avtjänade straff.

  • Publicerad 11:34, 5 jun 2019

Polisen befarar en upptrappning av gängvåldet i Stockholm när flera dömda gängkriminella har avtjänat sina straff efter sommaren, rapporterar Sveriges Radio.

Nu vill Vänsterpartiet i Stockholm att staden tar fram åtgärdsplaner och ser över beredskapen inför hösten genom att bland annat föreslå en mångmiljonsatsning på den samlade avhopparverksamheten i staden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det skulle, enligt förslaget som nu läggs fram på kommunstyrelsens sammanträde, finansieras genom att 20 miljoner kronor omfördelas från stadens trygghetsfond.

– Det är ett allvarligt tecken att polisen visar oro, och det tyder på att vi behöver vara förberedda på utvecklingen. Det är oacceptabelt att människor som bor i vissa områden ska behöva känna sig otrygga och staden måste göra allt i sin makt för att undvika en fortsatt våldsspiral, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) i ett pressmeddelande.