BUDGET. Vänsterpartisterna Solveig Olsson och Jesper Wiklund vill satsa på äldre och barn. Foto: Leif Oldenburg

V vill satsa på barn och äldre

Det fattas pengar i Sundbybergs kassa – mycket pengar. Men Vänsterpartiet vill ändå satsa på äldre och barn. Däremot har man inga planer på att fälla det nya minoritetsstyret.

  • Publicerad 17:30, 3 dec 2018

Vi kommer aldrig medverka till ett M-styre i Sundbyberg.

Både den styrande minoriteten (S, L och C) och den grönblå oppositionen (M, KD och MP) har flaggat för att Sundbyberg går en tuff ekonomisk framtid till mötes.

Enligt Socialdemokraternas gruppledare Peter Schilling har cirka 250 miljoner försvunnit i uteblivna exploateringsintäkter på grund av byggen som aldrig blev av. Dessutom betalade Sundbyberg förra året 175 miljoner kronor till det statliga utjämningssystemet efter att tidigare ha varit bidragstagare.

– Festen är över för den som kan räkna, som Peter Schilling uttryckte det när minoritetsstyret la sin strama budget i förra veckan.

Nu presenterar Vänsterpartiet sin budget – och den är fylld av kostsamma förslag:

Egenavgiften i hemtjänsten halveras. Egenavgiften för trygghetslarm tas bort helt.

Max fem barn per anställd i förskolan.

Sex timmars arbetsdag på prov på en förskola och en sektor inom hemtjänsten.

Dessutom kräver partiet stopp för alla utförsäljningar av allmännyttan.

Sänkta löner

Egentligen är det bara kravet på sänkta politikerlöner som stärker den kommunala kassan. En maxlön på 50 000 kronor i månaden räcker i en kommun där medianlönen ligger på 25 000, anser Vänsterpartiet.

– Det finns ingen anledning att politiker ska tjäna dubbelt så mycket som invånarna, säger partiets gruppledare Jesper Wiklund

Pengarna ska tas ur de kommunala koncernerna, framför allt Stadshus AB. Bara försäljningarna av Rissne och Ör centrum har gett runt 350 miljoner, enligt Vänsterpartiet.

– Vi är medvetna om att det är en kortsiktig lösning. Men vi köper oss tid för att kunna diskutera med förvaltningarna, säger Jesper Wiklund.

Risken att Vänsterpartiets budget ställs mot minoritetsstyrets den 19 december är minimal. I stället kommer valet att stå mellan minoritetens budget och den budget som lagts av M, KD och MP.

– Vi fortsätter att vara ett oppositionskrav och ställa krav. Men vi kommer aldrig medverka till ett M-styre i Sundbyberg, säger Jesper Wiklund.

Ur V-budgeten

Stopp för utförsäljningar.

Inga nedskärningar för nämnderna. Pengar tas från stadens koncerner.

Sänkta inkomstkrav för förstahandskontrakt hos Förvaltaren. Försörjningsstöd ska kunna räknas in i inkomsten

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Svaret på fågeldöden i Lötsjön ligger på is

Nyheter Trumps politik drabbar Sundbyberg Orsaken till att flera fåglar hittades sjuka och döda i Lötsjön är obesvarad. Proverna kom aldrig iväg till ett laboratorium i USA utan är frysta på SVA i Uppsala.lördag 16/2 11:00

Staden vill servera klimatsmartare mat

Nyheter Tar fram modell för att mäta måltiders klimatpåverkan Sundbybergs stad vill klimatdeklarera måltider. Ett första led på vägen väntas när stadsmiljö- och tekniska nämnden sammanträder på tisdag.fredag 15/2 16:15

Trafikljuset där bilisterna tvingas köra mot rött

Nyheter Trafikingenjör backar om "snabb åtgärd" Emellanåt är det passande med frågan: Hur tänkte ni här? Trafikljuset på Kavallerivägen, Rissne centrum, slår inte om när förarna tar den ena, och enda, vägen ut från parkeringen.fredag 15/2 11:24