Massa kross. Bergkrosset läggs upp på området i korsningen Hågelbyleden och Kumla gårdsväg. Foto: Sara Ringström

Vad är det för stenöken vid Hågelbyleden?

”Vad är det för stenöken?” Många Botkyrkabor undrar vad som egentligen pågår längs Hågelbyleden vid Eriksberg.

  • Publicerad 18:26, 31 aug 2017

Gröna ängar, promenadvägar och så mitt i allt en stor grå stenöken. Många Botbyrkabor har hört av sig och undrat över det nya inslaget i naturlandskapet som växt fram under sommaren.

Det är en tjuvstart för Botkyrka kommuns plan att dra om Hågelbyleden och bygga bostäder längs nuvarande led.

– Ja, det ingår i den nya stadsbyggnadsidén för Alby, att bygga bostäder längs Hågelbyleden och bygga ihop området med Eriksberg. Men det bygger på att det inte går en statlig länsväg här, därför måste den dras i ny sträckning, säger Lars Olson, planeringschef på kommunen.

Arbetet är en del av Södra Porten, som kommunen bygger tillsammans med Skanska genom bolaget Södra Porten AB. Bergkrosset som östs ut ska pressa ihop och stabilisera den gamla sjöbotten.

Men för att dra om vägen måste Trafikverket övertygas. Och än så länge finns det faktiskt inget beslut om att det blir av.

– Vi för diskussioner med Trafikverket men har inte nått en samsyn än, de prioriterar Förbifarten och Tvärförbindelse Södertörn. Men vi hoppas på en avsiktsförklaring under hösten. Om vi blir överens om att den ska bli av är det bara tidpunkten som är frågan, säger Peter Wågström, vd för Södra Porten.

Försöker ni stressa Trafikverket?

– Ja lite, vi är angelägna att puffa för att vägen kommer till. Men det är också så att marken är komplicerad att bygga på. Dessutom behöver ju Trafikverkets projekt Förbifart Stockholm plats att lägga bort sina sprängda byggmassor, säger Lars Olson.

Är det normalt att börja med en plan utan att den finns?

 Ja, det är rätt normalt att man ser till att förbereda mark som inte har de bästa förhållandena. Men det har inte varit jättevanligt i Botkyrka där vi i många år har haft låg utbyggnadstakt, säger Lars Olson.

Det är oklart när, men när marken är redo ska bergmassorna bort. Och oavsett om vägen blir av eller inte kommer den användas, säger Peter Wågström, vd på Södra Porten.

– Den mark vi har utvecklar vi oavsett vägen går där eller inte.

Sett från Hågelbyleden.