SL testar plattformsdörrar på Åkeshovs tunnelbanestation. Foto: Tomasz Pozar

Vad är det för vägg?

Alla som åker gröna linjen förbi Åkeshovs station har sett att det finns en glasvägg längs ena sidan perrongen. Men vad är det för något?

  • Publicerad 15:08, 9 feb 2015

I december monterades glasväggen upp längs ena sidan av perrongen i Åkeshov. Mitt emot sitter istället en slags jalusier. Det är SL som testar två olika säkerhetssystem.

– Det är plattformsdörrar som skärmar av tåget så att ingen råkar hamnar på spåret. Först när tåget stannat och dörrarna går upp, öppnas även plattformsdörrarna och folk kan kliva av och på, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på trafikförvaltningen i landstinget.

Jalusin hissas upp och ner och har fördelen att passa olika sorters tåg, glasvarianten öppnas sidledes och kräver att tågets dörrar sitter på precis samma ställe som plattformsdörren.

Det inträffar självmord och olyckor ett tiotal gånger per år i Stockholm, men det är inte så att Åkeshov skulle vara särskilt drabbat.

– Nej, vi ville testa utomhus för att se hur systemen fungerar på vintern. Det har varit lite bekymmer med snö och is men inte mer än väntat, säger Jesper Pettersson.

I slutet av mars plockas plattformsdörrarna ner igen. Det är ännu inte bestämt ifall SL ska investera i något av systemen, det skulle i så fall röra sig om miljardbelopp.