Vad är det som stinker på Kungsholmen?

Tåbira, gammal ost, avlopp eller sopor. Vad är det som stinker på Kungsholmen undrar Kungsholmsbor?

  • Publicerad 14:20, 21 sep 2018

De senaste dagarna är det flera som har uppmärksammat en stark odör som lagt sig som ett stinkmoln över gatorna, framförallt kring området vid Västermalmsgallerian.

”Är lite nyfiken på om det är fler som reagerat på doften av typ sur ost/tåbira som legat åtminstone över området runt Västermalmsgallerian de senaste dagarna?”, frågade sig en kungsholmsbo Facebook och fick genast svar från andra personer som undrat samma sak.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stanken ska bland annat ha varit stark kring tunnelbane-nedgången i korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggatan, växt sig starkare längre ner mot gallerian och vid busskuren där utanför. Men lukten ska även ha uppmärksammats nere i Stadshagen enligt kungsholmsbon.

– I förrgår gick det inte att stå i busskuren på grund av så frän stank. Folk pratade öppet om det på gatan, säger han och tippar att det är sura sopor från någon läckande sopsug.

Vårt Kungsholmen ryckte ut för att försöka få svar.

När vi ringer runt får vi heller inga besked om den mystiska lukten

Men på fredagsmorgonen fanns det ingen större stank att känna, kanske på grund av regnet, dock är det osäkert om det är borta för gott eller återkommer när det torkar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Varken SL eller AMF fastigheter, som äger Västermalmsgallerian, kände till den stinkande nyheten vid en första kontakt men lovar att undersöka saken och återkomma.

På miljö- och hälsoavdelningen har man inte heller fått in någon anmälan om illaluktande områden uppger man efter en stunds sökande.

Trafikkontoret skickade ut en ingenjör på platsen under fredagsmorgonen men upptäckte mycket riktigt ingen lukt, de gissar att det kan ha att göra med en tömd fettavskiljare i området.

Men det verkar inte Stockholm vatten och avfall kännas vid. De har inte hört något om någon stank efter en undersökning inom bolaget.

–  Vi kan inte se att det har att göra med oss. Vi gjorde arbeten med fettavskiljare i området den 12 september, det är ju många restauranger i området men det borde inte kännas nu . Man kan anmäla det till oss men då ska man helst kunna lokalisera var det kommer ifrån, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall

Så mysteriet fortsätter.

Har du känt lukten? Vet du var det kommer ifrån, hör av dig till Vårt Kungsholmen!

UPPDATERING: Efter en undersökning hälsar AMF att de inte har några rapporterade ärenden om lukt hos dom.

STINKER? Något fränt har luktat över Kungsholmen de senaste dagarna enligt flera boende. Foto: Per Brandt/Mostphotos