Vad är grejen med alla färgglada balkonger i Högdalen?

Röda, gröna och orangea. Vartenda nybyggt flervåningshus i Högdalen har färgglada balkonger. Men åsikterna om trenden går isär. Är de uppiggande färgklickar eller tråkiga mainstreambyggen?

  • Publicerad 14:53, 2 feb 2016

De senaste åren har det dykt upp flera nya hus i Högdalen. Och precis som i resten av Stockholm är trenden tydlig: de kantiga husen piggas upp med en färgstark detalj, ofta just en balkong. Fint eller fult? Vi har hört oss för bland de boende i Högdalen.

– Jag tycker att de nya husen är fina. Att sätta dit lite färg är inte en genväg, det piggar upp! säger Inga Levin, 69, Högdalen.

Hon får medhåll från en annan söderortsbo.

– När jag flyttade hit höll husen med gröna balkonger vid tunnelbanan på att byggas, så jag har knappt märkt att de är där. Arkitekterna som bygger har ju olika smak så det är bra att det finns både med och utan färg, säger Marik Sinervä, 63, Örby.

Dissas av arkitekt

Men arkitekten Gustaf Assjer Tham är inte lika förlåtande mot den nya designen. Han tycker den är tråkig.

– Nu är det lätt att bygga färdigfabricerade hus och få dem sålda. På grund av bostadsbristen kan inte konsumenterna ställa några direkta krav.

Gustaf Assjer Tham tror att det finns flera förklaringar på trenden. Nu för tiden är husen i princip färdigbyggda när de kommer fram till platsen man bygger på. Sådana hus går inte variera så mycket, då är det lockande att sätta dit en sprakande färg på balkongen. En idé som inte funnits på samma sätt tidigare:

– Mellan 40-talet och 60-talet använde man tegel och andra material med estetiska kvaliteter. Idag använder man tråkigare material.

Gröna balkonger på Harpsundsvägen

Foto: Axel Dahlin

Grönt är skönt. Eller?

Orange touch på Skebokvarnsvägen

Foto: Axel Dahlin

Kan det här vara Högdalens mest färgglada hus? På andra sidan är fasaden regnbågsfärgad.

Vinröd färgklick Sjösavägen

Foto: Axel Dahlin

Allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder vill inte vara sämre än de andra. Här är deras hus på Sjösavägen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00