Fritidsgården i Björkhagen engagerar. Nu diskuterar stadsdelsnämnden möjligheten att ha öppet en lördag i månaden igen. Foto: Andreas Enbuske

Vad hände med fritidsgårdens helgsatsning?

Försöket med lördagsöppet på Björkhagens fritidsgård lades ner nästan direkt. Istället satsar gården nu på tisdagsöppet. Men det finns fortfarande önskemål om att ha öppet åtminstone en lördag i månaden.

  • Publicerad 15:53, 5 mar 2018

I maj 2016 blev ungdomarna i Björkhagen glada när deras medborgarförslag om att fritidsgården skulle ha öppet på lördagar klubbades igenom. Men vad hände egentligen sen?

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning hade beslutat att man skulle ha öppet på lördagar på prov för att efter en tid utvärdera hur det gick. Under nio lördagar var fritidsgården öppen med i genomsnitt tio personer per tillfälle, något som bedömdes som för lite för att kunna ha öppet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men sedan början av februari har man istället börjat ha öppet – på tisdagskvällar. Och den här gången är det inte på prov.

– Tanken är att det ska ligga som det gör nu. Vi har även uppsökande ungdomsledare som ska fånga in unga som inte redan går i verksamheten, och förhoppningen är att fler ska komma till oss, säger Leif Bergström, enhetschef på enheten för prevention, fritid och kultur.

Men fritidsgårdens öppettider engagerar många, och på kommande stadsdelsnämndsmöte ska ett medborgarförslag om att ha öppet åtminstone en lördag i månaden diskuteras, samt att öppettiderna på fredagar ska utökas till klockan 24.

"Ungdomar i Hammarbyhöjden, Björkhagen och Kärrtorp har idag få möjligheter att kunna träffas umgås, utan de ”hänger” på skolgårdar, centrumanläggningar och parker runt om i områdena. Utökade öppettider och en upprustad fritidsgård i Björkhagen skulle med stor sannolikhet locka fler ungdomar i närområdet, vilket även skulle ha positiv inverkan på skadegörelse mm. i parker och på skolgårdar i området", skriver medborgaren i sitt förslag.

Ungdomarna är nöjda

Kaddy Makalo Clifford, biträdande enhetschef för fritidsgårdarna i Skarpnäck, är nöjd över att gården nu har öppet på tisdagar också – men utesluter inte en ny lördagssatsning i framtiden.

– Vi börjar där, vi behöver se vad det finns för behov, och om ungdomarna vill ha öppet mer så ska vi tillgodose det, säger hon.

Efter påtryckningar – fritidsgården håller mer öppet

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Idag är gården öppen tisdagar, onsdagar, torsdagar och varannan fredag, och i snitt har gården ungefär 10–15 besökare per kväll. Om det är lite eller mycket kan vara svårt att avgöra.

– Det beror på vad man jämför med, det är alltid svårt att göra en bedömning om vad som är tillräckligt, fyra besökare en kväll kan ha världens bästa kväll, men i relation till de andra fritidsgårdarna som har 40–70 personer per fredag, så blir tio väldigt lite, säger Kaddy.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48