Vädjan i iskylan: östermalmare, öppna din dörr

Östermalmsbo - är du beredd att öppna ditt hem för behövande? På Convictus Bryggan i Hjorthagen finns hemlösa som vill hyra ett rum och kan betala för sig. Men ingen vill hyra ut. Nu behöver organisationen din hjälp.

  • Publicerad 19:00, 15 jan 2016

Det ska bli rejält kallt i helgen. På Midskogsgränd i Hjorthagen får hemlösa EU-migranter en sängplats inomhus för att slippa övernatta utomhus i kylan – dels på Stadsmissionens Akutcenter, dels på Convictus Bryggan som nattetid erbjuder 20 sängplatser åt kvinnliga hemlösa EU-migranter och tredjelandsmedborgare.

"Är jättesvårt"

Verksamheten, som kallas Nattbryggan, behöver just nu filtar, madrasser, underkläder och varma ytterkläder och skor till kvinnorna. Men framförallt behöver Convictus Bryggan hjälp med att hitta boende till sina gäster.

– Det är det största problemet, säger Nina Nyman som jobbar med projektet.

Nu ber organisationen Östermalmsborna att öppna sina hem - och hyra ut rum som står lediga.

– Vi undrar därför om det finns någon som har ett rum eller liknande över? Om det finns någon på Östermalm som kan tänka sig att hyra ut till en hemlös EU-migrant? Vi ger referenser och kan även stå på kontraktet om man vill. Personen som hyr betalar hyra för rummet, och vi ser till att allt fungerar, säger Nina Nyman, och tillägger:

– Det finns personer som fått jobb och klarar sig bra, men problemet är att de inte har någon bostad. Det är verkligen jättesvårt att hitta något att hyra, så vi försöker hjälpa dem men det är en besvärlig bostadsmarknad, säger Nina Nyman.

Nina Nyman förklarar:

– I dagsläget har vi tre par som besöker oss och som har som jobb, men som saknar bostad. Vi har en tjej som jobbat hos oss här i tre, fyra år men fortfarande inte hittat någon stans att bo. Och då har alla vi här på Bryggan hjälpt henne att leta.

Convictus Bryggan i Hjorthagen har öppet dygnet runt. När kvällen kommer stängs dagverksamheten, möblerna stuvas undan och madrasserna läggs ut på golvet. När natten kommer kan 20 kvinnor sova varmt och tryggt i lokalen.

– Vi tar fram täcken och kuddar och bäddar med sängkläder. Och det finns alltid personal på plats, säger Nina Nyman.