"En gång var det vuxna som skrev på Facebook att det var kravallstämning nere på torget. När vi kom dit visade det sig vara tonårstjejer som bråkade om vem som hade ätit ur vems chipspåse", säger fältaren Johanna Håkansson (till höger) om att saker tenderar att förstoras i sociala medier. Till vänster: Joana Peixoto. Foto: Erik Simander

Vädjan: Spä inte på rädslan i Fruängen

Tolvåringar sprider rädsla bland andra barn och deras föräldrar i Fruängen och Västertorp. Skolor, fältare, socialtjänst och polis samarbetar för att lösa problemen. Nu manar de föräldrar att engagera sig – istället för att spä på rädslor.

  • Publicerad 16:50, 1 nov 2017

Redan i våras började oroligheterna i Fruängen och Västertorp. Polisen fick anmälningar om misstänkta narkotikabrott, stölder och personrån. Det inkom även mejl till stadsdelsförvaltningen som beskrev hur ett ungdomsgäng härjade i området och bland annat stal cyklar och hotade småbarnsfamiljer. Nu har tonläget skruvats upp ytterligare och på bara några veckor har flera föräldrar i sociala medier berättat om hur deras barn blivit misshandlade av andra barn.

En mamma polisanmälde nyligen att hennes 12-åriga dotter utsatts för misshandel av en grupp tjejer i nedre tonåren. En annan mamma skriver på Facebook att hennes 13-åriga son misshandlats, även han av ett gäng i nedre tonåren.

"Inte förringa det som hänt"

Fältassistenterna Joana Peixoto och Johanna Håkansson arbetar uppsökande och relationsskapande med ungdomar – både i skolor och i centrum. De har märkt av stöket och ser allvarligt på det som har hänt men menar att det samtidigt tenderar att förstoras i sociala medier.

– Självklart ska man inte förringa det som de här barnen har blivit utsatta för. Det är tolvåringar som betett sig jätteilla och ganska avancerat för att vara barn, men man måste komma ihåg att det är isolerade händelser, säger Johanna Håkansson.

Tips på frågor att ställa sig själv som förälder: "Vet du vart ditt barn är efter skolan, vet du vem hen umgås med, har du kontakt med ditt barns kompisars föräldrar?" Foto: Erik Simander

Fältassistenterna menar att det är ett lugnt område annars och att majoriteten av alla barn och ungdomar sköter sig. Det som saknas är engagemang från vuxna.

Poppis pumptrack har landat i Fruängen

– Vi har nattvandring i både Fruängen och Västertorp. Känner du att du är orolig eller rädd, häng med ut, säger Joana Peixoto och fortsätter:

– Vi blir mer och mer isolerade. Att vuxna inte vågar säga ifrån är en förlust för hela samhället.

Ett nytt fenomen

Efter rapporteringar om oroligheterna i stadsdelen har socialtjänsten skapat ett nätverk med skola, polis, föräldrar och fritidsverksamheter för att stoppa den negativa utvecklingen.

– Att det rör sig om så unga människor är ett nytt fenomen för mig. Det enda vi vet och som de här barnen har gemensamt är att de är i tolvårsåldern och halkat ur skolan, säger Leif Jarlebring chef för socialtjänstens barn- och ungdomsenheten och fortsätter:

– Vi behöver mer detaljer. Ser man någonting som man misstänker kan vara brottsligt ska man anmäla det till polisen och ser man barn som driver omkring ensamma på natten, hör av er till oss.

Robin bjuder in hela Stockholm till Västertorp

Både socialtjänsten och polisen betonar vikten av att samverka, och håller med fältassistenterna om att föräldrar måste hjälpa till.

– Det finns ingen enhet som klarar av att reda ut det här problemet på egen hand. Vi måste fortsätta att jobba tillsammans och involvera föräldrar. Det är föräldrarna som ska uppfostra sina barn, inte samhället, säger Malin Lehammer, kommunpolis.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48