ASKHÖG. Fyra stugor i Hökarängens friluftsområde har totalförstörts av bränder den senaste tiden. Foto: Privat

Våg av anlagda stugbränder i friluftsområde

På en dryg vecka har fyra olika kolonistugor brunnit ner till grunden. Samtidigt har flera andra stugor har haft inbrott, där moraknivar har hackats in i väggarna. ”Det är någonting fruktansvärt som pågår”.

  • Publicerad 18:33, 7 jan 2019

För tre år sedan, kring årsskiftet 2015-2016, utsattes Hökarängens friluftsområde för en serie bränder. Totalt brann 7 av områdets 83 stugor ner till grunden. En misstänkt pyroman troddes lika bakom, men ingen blev någonsin gripen för bränderna.

– Det var mycket som pekade i en särskild riktning, men vi lyckades inte få någon gripen då, säger Henrik Garzon, operativ koordinator vid Farstapolisen.

Nu startar sprängningarna vid Slussen

Nu tycks problemet vara tillbaka. Den 27 december brann en stuga ner till grunden. Sedan har ytterligare tre stugor brunnit ner, den senaste tidigt under måndagsmorgonen, idag 7 januari.

– Det är helt fruktansvärt. Vi vet inte vad som händer. Någon sätter eld på stugorna på nätterna och det är bara en askhög kvar på platsen på morgonen, säger Tuula Vesamäki från kolonistugeföreningen.

Moraknivar i väggen

Förutom bränderna har många andra stugor haft inbrott. Fönster och dörrar har slagits sönder. Flera gånger har en morakniv med rött skaft suttit inhuggen i väggen. Olika knivar, men likadana till utseendet, i alla stugorna. En okänd person har även gjort ett stort hål i väggen till mysiga kaféet som ligger i anslutning till dansbanan.

– Det här är mycket obehagligt. Vi vet inte vad vi ska ta oss till. Medlemmar i föreningen jag talat med har svårt att koncentrera sig på dagarna och har svårt att sova på nätterna. När man vaknar vet man inte om ens kolonistuga finns kvar eller inte, säger Tuula Vesamäki.

Farstapolisen lägger nu upp en strategi för att få ett stopp på vågen av bränder.

– Vi fick vetskap om vad som händer först idag, eftersom det var först nu det anmäldes, men nu drar vi flera olika ändar. Vi arbetar förutsättningslöst, men mycket tyder på att bränderna är anlagda, säger Henrik Garzon vid Farstapolisen.

Föreningen menar dock att de har anmält samtliga brott som inträffat i området den senaste tiden. De tycker polisen har brustit i kommunikationen och varit otillräckliga i sitt arbete.

Enligt polisen är det dock för tidigt att säga om det finns några direkta kopplingar till de anlagda bränderna 2015.

– Det vet vi inte. Men vi kommer definitivt att bli en ökad tillsyn i området på nätterna nu, säger Henrik Garzon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I helgen hittades en bensindunk i skogen intill några av stugorna. Den har nu tagits i beslag av polisen och undersöks av tekniker.

– Det finns inget som tyder på att det handlar om folk som behöver någonstans att sova, så har det inte sett ut i stugorna som har haft inbrott. Det här är något annat, och att vi flera gånger hittat moraknivar instuckna i väggarna känns olustigt, säger Tuula Vesamäki.

Hon fortsätter:

–Vi vet aldrig nästa morgon om våra stugor finns kvar eller inte. Det är fruktansvärt hemskt.

Stugorna har brunnit ner till grunden.

Foto: Privat