Dyra delar. Troligen handlar det om rena beställningsjobb, enligt polisen. Foto: Mostphotos

Våg av bildelsstölder i Norrort i helgen

Under helgen har det gått en våg av bildelsstölder i Norrort. Flera BMW-ägare har drabbats och tjuvarna är skickliga – men polisen har ett enkelt tips som kan stoppa dem.

  • Publicerad 11:12, 3 dec 2019

I helgen har det skett nio inbrott i BMW-bilar i Norrort, och ett försök till inbrott. För Täbys del handlar det om fem inbrott, i Danderyd ett och i Vallentuna stals bildelar från tre BMW-bilar medan man försökt komma in i en fjärde. Det är främst området runt kommungränsen mellan Täby och Vallentuna som drabbats.

– Det handlar om nyare modeller av BMW, och vi misstänker att det är proffs som vet vad de håller på med, säger Anders Enqvist, brottssamordnare i lokalpolisomåde Täby.

Polisen misstänker att tjuvarna har en förstärkare som gör att nyckelns fjärrsändare kan användas.

– Utrustningen kan troligen fånga upp signaler som förstärks till en person vid bilen som har en mottagare och kan öppna bilen utan problem, säger Anders Enqvist.

Ett enkelt sätt att skydda sig är att förvara bilnycklarna en bit in i huset.

– Ha bilnycklarna långt från dörrar och fönster, och gärna i en metallburk för att minska risken att någon kan fånga upp signaler. Och kan man förvara bilen i garage är det bra, säger Anders Enqvist.

"Troligen beställningsjobb"

Denna helg handlade det enbart om BMW. Under den senaste stöldvågen i början av oktober var det Mercedes, Volkswagen och Skoda som drabbades.

– Troligen handlar det om rena beställningsjobb. Man misstänker att det är utländska ligor som kommer hit, som sedan fraktar delarna utomlands. De går in i produktionen igen i andra länder, till verkstäder där man har krockskadade bilar som renoveras med delarna. Det är värdefull utrustning, bland annat är man ute efter rattar med airbag.

I och med att man låser upp bilen genom att fånga upp nyckelns signaler går inte eventuella billarm av. Inte heller belysning verkar hjälpa, enligt Anders Enqvist.

– Inbrotten sker på natten och då ligger folk och sover. I de fall vi tagit fast någon är det för att personer varit vakna.

Polisen uppmanar till vaksamhet.

– Just nu uppmanar vi framför allt BMW-ägare att vara extra uppmärksamma och låsa in bilen om man kan. Med rätt utrustning är det ganska lätt för tjuvar att komma in i bilen och ta det de vill ha, säger Anders Enqvist.