Våga vara vettig vuxen

Samarbetsprojektet MAIA uppmärksammar barn som lever i familjer med missbruk eller psykisk ohälsa. Kursen Vara Vettig Vuxen väckte så stort intresse att den hölls i dubbel upplaga i fjol. I slutet av januari startar den igen.

  • Publicerad 10:48, 11 jan 2018

– Folk ser inte om de inte vet vad de ska göra med det. Kunskap ger styrka, säger Ingrid Ljung, behandlare på Nyängens öppenvårdsmottagning och ledare för kursen ihop med Solveig Kärrbom, diakon i Svenska kyrkan i Enköping.

Kursen består av sex träffar på måndagskvällar, med start 29 januari. Anmälan är öppen för alla som vill lära och samtala om vad de kan göra om de oroar sig för barn i deras närhet.

På första träffen berättar Bonnie om sin utsatta uppväxt och vad som varit avgörande för att det har gått bra för henne i livet.

– Bonnies berättelse berör och ger insikt om hur barn kan påverkas av en dysfunktionell familj, säger Solveig.

– När man ser på välfungerade vuxna som har haft en dysfunktionell barndom har det alltid funnits någon där för dem som har varit ett stöd, säger Ingrid.

Hur barn reagerar är olika och det är inte alltid lätt att veta hur varningssignalerna ser ut.

– Det finns barn som springer hem på raster eller mitt under lektioner för att de titta till föräldern och de kan kanske inte koncentrera sig för att tankarna går till hur det är hemma, säger Ingrid.

Hon och Solveig uppmanar att våga fråga barnet hur det mår om magkänslan säger att någonting inte står rätt till. Det är inte ovanligt att barnet vill skydda sina föräldrar.

– En sjuksköterska har sagt att man kan fråga 100 gånger, men det kan vara den hundraförsta gången som barnet börjar berätta. Förtroende är jätteviktigt, de behöver någon som lyssnar och finns kvar. De har varit med om tillräckligt många svek, säger Solveig.

På kursen tas det upp om droger, beroende och medberoende, skyddsfaktorer och dilemman kring livet på nätet. Det blir föreläsningar från socialtjänstemän, hoppetgruppen (stödgrupper för barn), poliser med flera.

– Många säger att de fått den kunskap de behöver för att se vilka som mår dåligt, möta dem och veta vart de kan slussa vidare, säger Ingrid.

Vad ser ni fram emot på årets kurs?

– Att möta nya spännande, intresserade människor som vill engagera sig för barn och göra skillnad, säger Solveig.

Ingrid stämmer in:

– Det blir alltid fina diskussioner. Ämnet är så viktigt, vi hoppas att alla som vill tar chansen att gå.

Vart femte barn har minst en förälder med ett riskbruk av alkohol eller droger.

Vart trettonde barn lever i en familj där en förälder någon gång behöver behandling inom öppenvård.

5-10 procent av alla barn lever i familjer med våldsproblematik. Dessa barn lever ofta i en utsatt situation och många är i behov av stöd.

För 12 år sedan startade den första kursen Vara Vettig Vuxen (VVV) kursen i Enköping av samarbetsprojektet MAIA, som bildades samma år för att jobba förebyggande för dessa barns hälsa.

Nätverket består av representanter från Socialförvaltningen, Upplevelseförvaltningen, Skolförvaltningen, Vård- och omsorgsförvaltningen, IOGT-NTO, Blå Bandet, Nykterhetens Bildningsverksamhet (NBV), Junis och Svenska Kyrkan.

Kostnaden är 200 kronor för hela kursen, inkluderad mackfika och boken ”Flodhästen i vardagsrummet” av Tommy Hellsten.

Kursen håller till i Prostgården, intill parkeringen vid Kyrkans hus, på Västra Ringgatan 9 i Enköping. Vill du anmäla dig? Hör av dig senast 17 januari till emma.andren@nbv.se eller på telefon: 070-1008385. Maxantal 12 personer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19