Vägen som knäcker de boende

Lerig, hal och full av hål. De boende längs länsväg 570 har sedan länge tröttnat. – Det skulle aldrig gå att göra en utryckning med ambulans på den här vägen, säger Kent Jonsson.

  • Publicerad 09:46, 30 nov 2017

Gunilla Nilsson har svar på tal. På frågan om vad vägen heter sms:ar hon ironiskt ”Vägen som Gud glömde.” För den som kommer fram till Nysätra kyrka och väljer att köra upp mot Österunda är det vägen som gäller.

Den heter länsväg 570 och för de som bor i husen längsmed sträckan är den ett stort problem.

– Vi åkte in till stan för några dagar sedan. Det går inte att åka på vägen. Det har varit så åtta veckor nu. Vägunderhållet är obefintligt, säger Gunilla.

Ena-Håbo Tidningen bestämmer sig för att testa. Knappa 30 kilometer i timmen är nästan lite för mycket fart.

”Det är fruktansvärt”

Redaktionsbilen får en hel del stryk och vid några tillfällen är det som om den är på väg att tappa fästet och fara ner i diket. Att det har regnat just den här dagen gör givetvis det hela ännu svårare, men det stora problemet är alla hål.

– Den har alltid varit dålig. Just nu är det en miljard gupp plus lera. Det är fruktansvärt. Vi betalar lika mycket skatt som alla andra, men det spelar ingen som helst roll tydligen, säger Gunilla.

Hon får medhåll av Kent Jonsson som är särskilt beroende av att vägen.

– Jag är funktionshindrad så jag måste i väg för att få behandling och jag kan knappt åka på den vägen. Jag var hos sjukgymnasten i dag. När man lämnar så mår man mycket bättre, men sedan åker man omkring och studsar på den här vägen och kommer hem och är helt knäckt, säger han och fortsätter:

– Det slår sönder bilarna att åka på den. Det har länge varit ett problem. De säger att den aldrig har varit så här bra på 50 år,men jag säger att den aldrig har varit så här dålig. Inte på flera år. Det är ren katastrof.

Jobbar på problemet

Det är företaget Svevia som har ansvaret för underhållet av vägen.

– Jag har ringt till Svevia många, många gånger. De skiter i det helt enkelt, säger Gunilla Nilsson.

På Svevia känner man till problemet och säger att man jobbar med det.

– Jag vet att vägen är väldigt dålig, men vi håller på och grusar den nu. Det regnar hela tiden och då blir den dålig. Ibland är grusvägarna tokdåliga , men den där är kanske extrem just nu. Nu fyller vi i de värsta groparna. Förhoppningsvis hinner vi få till den, säger Christer Karlberg som är arbetsledare på Svevia.

– Jag kan inte hyvla bort groparna, då blir den bottenlös. Jag är lite bakbunden av vädret. Det blir bara fel om jag hyvlar den, fortsätter Karlberg.

Kent Jonsson menar att trafiken på vägen är större än många tror.

Bland annat kör skolbussen där. Dessutom har många flyttat in i husen de senaste åren, säger han.

– Vi måste kunna ta oss fram. Tänk om det måste göras en utryckning. Jag har själv åkt ambulans där. Det är en mardröm. Det hoppar och slår. Om någon drabbas av ett hjärtfel, ja då dör de på vägen. Du kanske kan köra 10 kilometer i timmen. Du kan inte göra en utryckning här. De glömmer bort landsbygden. Vi har rätt att ha en fungerande infrastruktur.

– Vi gör det vi kan göra något åt. De vill ha belagd väg, men det bestämmer trafikverket, säger Christer Karlberg på Svevia.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19