Tryggt badande. På bilden Vårbybadet en dag i juni. Foto: Claudio Britos

Väktare ska coronasäkra Huddinges bad

När värmen kom var det många badplatser som snabbt blev överfulla. Huddinge kommun sätter därför in en väktare som ska rondera stränderna.

  • Publicerad 10:54, 2 jul 2020

För ett par veckor sedan drunknade en flicka i tioårsåldern vid Slagstabadet i Botkyrka, och vid olyckan stod felparkerade bilar i vägen för blåljuspersonalen.

Botkyrka kommun hade redan innan olyckan klubbat en satsning på 10 miljoner för att göra baden säkrare i sommar. Pengarna ska bland annat användas för att göra bryggorna säkrare, livbojarna fler och för att köpa in första-hjälpen kit och hjärtstartare.

Förutom det ska skyltningen vid badens parkeringar förbättras och från den 1 juli får tre av baden parkeringsvärdar.

Osäkra parkeringar

Även Huddinge kommun har tittat på parkeringssituationen vid de kommunala baden inför sommaren och lovar åtgärder för att öka säkerheten.

– Vi har sett att det förekommer parkeringssituationer som inte är helt säkra, och särskilt nu när många semestrar hemma, säger Marina Farina, säkerhetssamordnare på Huddinge kommun.

– Varje torsdag kommer vår operativa samverkansgrupp bestående av kommun, polis och räddningstjänst att träffas för att bestämma vilka dagar det ska sättas in väktare, och vi utgår från vädret.

Håll avstånd

En extra väktare har tillsatts i Huddinge kommun, som bara åker runt vid badstränder och parker. Väktarna ska påminna om vikten av att parkera så att blåljuspersonalen kommer fram, men också om coronarestriktioner och eldningsförbud.

– Det finns stränder där människor inte håller avstånd, och det kan uppstå dispyter när någon försöker säga till att man inte får grilla till exempel, säger Marina Farina.

– Det är mycket som är viktigt som man kanske bara inte tänker på. En felparkering kan innebära en fara, det är viktigt att man står så att blåljuspersonal kan komma fram.

Det gäller vid badstranden

Parkera bara på angivna platser. Det är väldigt viktigt att parkerade bilar inte blockerar utryckningsfordon.

Grilla bara på angivna platser. Brandrisken är stor i sommar och därför gäller just nu eldningsförbud.

Håll två meters avstånd. Även på en strand är det viktigt att tänka på smittrisken.

Visa merVisa mindre