Sverigefinska skolan på Fridhemsplan anlitar väktare för att hindra att EU-migranter sover över på skolgården. Foto: Robin Högberg

Väktare tas in för att få bort hemlösa från skolgården

Två skolor vid Fridhemsplan har börjat ta in väktare för att hindra människor från att bo på skolgårdarna.

  • Publicerad 17:04, 7 sep 2017

Under cirka ett års tid har Sverigefinska skolan haft människor som sover, skräpar ner och uträttar sina behov på skolgården. Vissa morgnar är det mellan åtta och tio personer på plats, enligt Sisab, som äger fastigheten och utför sanering på skolgården då det varit övernattande på plats. Bilden bekräftas av skolans rektor Heli Lindström.

– Innan vi tog in väktare hade vi människor som varje natt sov i barnvagnsförrådet, paviljongen, under rutschkanan eller i barnens lekstuga. Och när de gick upp på morgonen gjorde de sin morgontoalett på skolgården, säger hon.

Staden satsar två miljoner – på finska skolan

Skolan anlitar väktare

För att råda bot på detta har Sverigefinska skolan bett Sisab om väktarhjälp. Väktarinsatserna har fått effekt, men så fort bevakningen slutar återkommer personerna, berättar Heli Lindström.

– Väktare från Sisab och EU-gruppen inom socialtjänsten är här, och ibland även polisen. Insatserna sker under tvåveckorsperioder och då är det helt lugnt. Sedan går det tre, fyra nätter och sedan är det igång igen, säger hon och tillägger:

– Situationen är en frustration för personalen och en hälsorisk för barnen.

Kungaparet och finska presidentparet besökte Sverigefinska skolan

Det viktigaste, menar Heli Lindström, är att först och främst ersätta den allmänna toalett som tidigare stod på gatan utanför skolans område.

– Den offentliga toaletten som fanns här togs bort för ett år sedan ungefär. Jag är säker på att det bidragit till den här situationen, säger hon.

20 år med Sverigefinska skolan

Dyrt med konstant väktarinsats

Väktarna övervakar även intilliggande Kungsholmens grundskola, som också haft övernattande personer på skolgården. Men enligt Sisab, som förvaltar 600 förskolor, grundskolor och gymnasier i Stockholm, är det i dagsläget bara Sverigefinska skolan och Kungsholmens grundskola som har problem.

– Vi får utvärdera insatserna men att ha konstant väktarbevakning är dyrt och i nuläget finns det inget beslut att införa det, säger Thomas Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Härbärgen och dagverksamhet

EU-teamet har fyra socialsekreterare som jobbar uppsökande riktat mot utsatta EU-medborgare och informerar om vad staden kan erbjuda, berättar Sofia Månsson, biträdande enhetschef på Stockholm stads socialjour och chef för EU-teamet.

– Det handlar dels om natthärbärgen, två natthärbärgen i Hjorthagen och ett i slakthusområdet, dels om ett antal dagverksamheter som staden organiserar tillsammans med olika frivilligorganisationer. På dagverksamheterna kan man äta enklare måltider, duscha, tvätta och få information, säger Sofia Månsson.

Vad kan ni göra för att fler ska ta in på härbärgena istället för att återkomma till skolgården?

– Det är inte en socialtjänstfråga att människor ska flytta på sig från en plats. Då blir det mer en ordningsfråga. Det vi gör nu är det vi kan göra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48

Här kan du kolla VM på tjock-tv – utan ljud

Nyheter Ägaren inför Sverigematchen: "Kommer nog inte så många" I dag spelar Sverige sin första VM-match och på flera håll och ställen runtom i stan visas den på storbildsskärm. På klassiska fiket Ritorno i Vasastan visar man också matchen, men utan ljud.måndag 18/6 11:39