Centrum. Väktare kommer att fortsätta finnas i Kallhälls och Viksjös centrum under fredagar och lördagar fram till midsommar. Foto: Mikael Andersson

Väktarna blir kvar i Viksjö och Kallhäll

När Järfälla fick nej till ordningsvakter i höstas anställdes väktare på prov i Viksjö och Kallhäll centrum. Nu är det klart att väktarna fortsätter fram till midsommar.

  • Publicerad 17:15, 4 mar 2020

I höstas ansökte Järfälla om ordningsvakter till Kallhälls centrum, Viksjö centrum och på Söderhöjden, men fick nej av polisen. De menade att områdena inte uppfyller kriterierna för att vara i "särskilt behov av ordningshållning".

Istället anställde Järfälla väktare till att patrullera områdena, på prov. Nu är det klart att väktarna kommer att fortsätta, åtminstone fram till midsommar.

– Under testperioden har vi sett väldigt bra effekter. Vi ser att de som ställer till med problem flyttar på sig när vi sätter in resurser. Så det är viktigt att vi behåller satsningen på samtliga platser, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

Väktarna kommer att finnas under samma tider som innan, det vill säga under fredagar och lördagar mellan klockan 13.00 och midnatt.

Viksjö centrum får väktare kvällstid

Nej till ordningsvakter i Viksjö och Kallhäll

"Bättre att ändra lagen"

Järfälla kommer dock att fortsätta ansöka om ordningsvakter, som har större befogenheter att ingripa än väktare. Ordningsvakter finns i dagsläget bara i Jakobsbergs centrum, som regleras under lagen om ordningsvakter.

Sådana platser kallas för LOV 3-områden och där får ordningsvakter ingripa vid problem.

– Ordningsvakter går under polislagen. Hade jag fått välja så hade det varit bättre att ändra lagen så att hela kommunen klassades som ett LOV 3-område. Det hade underlättat i vårt arbete när vi ser att problematiken rör på sig mellan olika centrum, säger Emma Feldman.

Nu får Söderhöjden och Kallhäll väktare

Det här är LOV 3-platser

Paragraf 3-platser, som i dagligt tal kallas för LOV 3-platser, är geografiskt avgränsade platser där ordningsvakter har befogenhet att arbeta.

I Järfälla är det bara Jakobsbergs centrum som klassas som ett LOV 3-område.