FRA. Den här flaggan har fastnat på bild, men i övrigt gäller strängt fotoförbud. Foto: Wikimedia

Vakter tvingades stoppa reklamplåtning – vid FRA

När ett larm gick om att flera personer höll på att fotografera topphemliga FRA på Lovö blev det bråttom. En person frihetsberövades – men han visade sig vara reklamfotograf.

  • Publicerad 12:43, 20 sep 2018

Det mesta verkar tyda på att det fotografen säger stämmer.

Polisen kallades till Lovö vid 19-tiden i söndags efter larm om att flera personer uppehöll sig utanför Försvarets radioanstalt. En av dem ska ha fotograferat anläggningen. Men byggnaden klassas som skyddsobjekt, myndighetens verksamhet är topphemlig och all fotografering är därmed strängt förbjuden.

När polisen kom till platsen hade områdets skyddsvakter hunnit frihetsberöva en av personerna, rapporterar Sveriges Radios P4 Stockholm.

Men snart visade det sig att de inblandade inte hade något ont uppsåt. När de lyckats förklara att det handlade om en reklamfotografering släpptes fotografen av polisen.

– Personen uppger att det har handlat om en reklamfotografering, preliminärt så förefaller det sig som om det hela är ett misstag, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA, till radion.

Personerna som befann sig på platsen bestod av en fotograf och tre modeller. Tillsammans höll de på med en reklamplåtning utan att känna till att fotoförbud gäller på FRA:s område.

Polisen har inte sett någon anledning att tvivla på deras berättelse.

– Det mesta verkar tyda på att det fotografen säger stämmer, säger Peter Asp, vakthavande polisbefäl, till P4 Stockholm.

Ärendet rubriceras som oaktsamhet vid skyddsobjekt.