FRA. Den här flaggan har fastnat på bild, men i övrigt gäller strängt fotoförbud. Foto: Wikimedia

Vakter tvingades stoppa reklamplåtning – vid FRA

När ett larm gick om att flera personer höll på att fotografera topphemliga FRA på Lovö blev det bråttom. En person frihetsberövades – men han visade sig vara reklamfotograf.

  • Publicerad 12:43, 20 sep 2018

Det mesta verkar tyda på att det fotografen säger stämmer.

Polisen kallades till Lovö vid 19-tiden i söndags efter larm om att flera personer uppehöll sig utanför Försvarets radioanstalt. En av dem ska ha fotograferat anläggningen. Men byggnaden klassas som skyddsobjekt, myndighetens verksamhet är topphemlig och all fotografering är därmed strängt förbjuden.

När polisen kom till platsen hade områdets skyddsvakter hunnit frihetsberöva en av personerna, rapporterar Sveriges Radios P4 Stockholm.

Men snart visade det sig att de inblandade inte hade något ont uppsåt. När de lyckats förklara att det handlade om en reklamfotografering släpptes fotografen av polisen.

– Personen uppger att det har handlat om en reklamfotografering, preliminärt så förefaller det sig som om det hela är ett misstag, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA, till radion.

Personerna som befann sig på platsen bestod av en fotograf och tre modeller. Tillsammans höll de på med en reklamplåtning utan att känna till att fotoförbud gäller på FRA:s område.

Polisen har inte sett någon anledning att tvivla på deras berättelse.

– Det mesta verkar tyda på att det fotografen säger stämmer, säger Peter Asp, vakthavande polisbefäl, till P4 Stockholm.

Ärendet rubriceras som oaktsamhet vid skyddsobjekt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12