Förändring. Återvinningsstationen vid Lindholmsvägen mittimot Vallentuna IP försvinner den 29 april. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Välbesökt återvinning försvinner i Vallentuna

Den återvinningsstation som idag står på Lindholmsvägen mittemot Vallentuna IP kommer tas bort den 29 april. Anledningen är att en ny skola ska börja byggas där i mitten av maj.

  • Publicerad 14:53, 17 apr 2019

Vallentuna Nyheter har tidigare rapporterat om att Engelska skolan ska öppna i Vallentuna år 2020.

Nu verkar det som att marken som skolan ska byggas på blir vid Lindholmsvägen, mittemot Vallentuna idrottsplats, där det idag står en återvinningsstation.

– Det finns planer på att påbörja bygget av den nya skolan i maj. Man har ännu inte beslutat detaljerna kring försäljningen av marken men däremot kommer stationen att vara i vägen, säger Beri Fajic, renhållningshandläggare på Vallentuna kommun.

Kommunen har bestämt att återvinningsstationen, där hushåll kan lämna förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar, ska tas bort den 29 april.

Stationen har idag cirka 100 bilbesökare om dagen, enligt Beri Fajic.

– Det är ganska stort tryck, så det kommer ju att påverka. Det blir ju svårare för kommuninvånare att bli av med sina förpackningar. Det blir en övergångsperiod nu ett antal månader då det blir lite svårare men sen ska vi försöka fixa det här, säger han.

Mobil återvinning på förslag

Planen är att återvinningsstationen ska ersättas, men tills dess att platsen för den nya stationen är bestämd hänvisar kommunen till de befintliga återvinningsstationerna. Den närmsta är vid centrumparkeringen i Vallentuna centrum.

Annika Ahlberg är regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen som är ansvarig för återvinningsstationerna, där det nu förväntas bli ökat tryck.

– Vi följer upp den station vi hänvisar till och anpassar tömning och städning till en ökad efterfrågan på stationen på centrumparkeringen. Vi välkomnar besökare att kontakta oss om det skulle bli fullt i behållarna, säger Annika Ahlberg.

Beri Fajic berättar att man tidigare har diskuterat att flytta återvinningsstationen vid Lindholmsvägen till Parkvägen vid Vallentuna IP. Detta eftersom det området har en detaljplan som stödjer att en återvinningsstation kan stå där.

Men i nuläget är det inte klart när och om de får tillgång till platsen

Kommunen tittar också på om man kan underlätta för kommuninvånare genom att tillfälligt ha fler mobila återvinningscentraler, de som idag dyker upp i kommunen i form av containerar varannan vecka.

– De som bor i Åby ängar är mest berörda av flytten. Vi ska jobba för att de mobila centralerna kommer oftare än nu och troligtvis skapa extra tillfällen vid områden runt omkring IP, säger Beri Fajic.

Stockholm Direkt