Välbesökt vernissage när 20-åring firade

Lagom till invigningen hade omkring 200 personer dykt upp på vernissagen för vårens akvarellsalong. Väsby konsthall firar dessutom 20 år.

  • Publicerad 04:00, 23 mar 2015

”Man känner ju igen några namn när man varit med ett tag”, hördes en röst bland de som samlats för lördagens vernissage. Utställarna i Väsby konsthalls Akvarellsäsong för 2015 kommer både från Väsby och från resten av landet. De är utvalda av en jury efter att vem som helst, både etablerade och helt färska akvarellkonstnärer, skickat in max tre alster.

Av de 145 personer som lämnat in, har 67 konstnärer fått sina verk utvalda och upphängda. Totalt handlar det om 130 verk och ett par av konstnärerna kommer från Väsby: Elina Sibelia, Carolin Svanemyr och Anders Almberg.

Fler än vanligt hade tagit sig till vernissagen. När det varit öppet i drygt en timme hade Lisa Åkerman Lindblom, vice ordförande i Väsby konsthalls vänner, fått rapporterat 200 besökare.

Två av dem är Tony Önnesjö och Arne Malmgren från Bredäng. Tony Önnesjö är själv en av utställarna men hade just kommit på plats och inte hunnit se var hennes egna målningar hänger när Vi i Väsby pratade med henne.

– Det är väldigt fint, vissa grejer. Sedan är det inte allt som man tänder på, säger hon.

För Tony Önnesjö är det andra gången hon får ställa ut i en jurybedömd utställning.

– Det är spännande. Jag ställde ut i Edsvik förra våren också, säger hon.

Ända från Göteborg – eller Australien, där hon bor delar av året – kommer konstnären Ylva Molitor-Gärdsell. Hon har inspirerats av våren och försommaren i de mer abstrakta och färggranna målningar som hon ställer ut. Guddottern Stella Molitor, nu 14 år, har hjälpt till på ett hörn med en av dem.

På vernissagen var hon en av de yngre besökarna.

– Jag gillar blommor och sådant. Och människor, vissa konturer av människor, säger Stella Molitor.

I samband med invigningstalet av Leif Bejhed (V), nytillträdd ordförande i kommunens kultur- och fritidsnämnd, presenterades årets akvarellstipendiater. Prissumman är på 10 000 kronor och juryn valde att dela upp den på två mottagare: Lena Hjorth från Stockholm och Lena Rubenstein Reich från Malmö.

Väsby konsthall firar 20 år och under den tiden har konstkännedomen ökat i Väsby, menar Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner.

– Kulturintresset har ökat i Väsby och vi har haft en höjning av kunskapsläget. I början såg vi ringar på vattnet, många ställen ställer ut konst. Det blev ett uppsving, fler ville gå målerikurser och sedan ville fler visa sina alster. Det är så det blir, säger han.

Relaterad information

Mer om Stipendiaterna

Väsby konsthalls akvarellstipendium går till två mottagare i år.

Lena Hjorth från Stockholm är den ena av stipendiaterna.

Juryns motivering: ”Lena Hjorths måleri har en abstraktionsnivå som inbjuder till associationer och tolkningar, samtidigt som det porträtterar en bestämd plats. Hon har en förmåga att utnyttja pigmentens egenskaper för att skapa struktur i sina bilder. Med små medel lyfter hon fram ljus och tyngd.”

Den andra stipendiaten heter Lena Rubenstein Reich och bor i Malmö.

Juryns motivering: ”Lena Rubenstein Reichs bilder kännetecknas av både styrka och transparens. De mörka, tunga delarna förstärker det ömsinta. Mystik… Känslighet… Poesi…”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Värmlänningar väntar för Väsby i playoff

Sport Väsby IK valde Forshaga Med start på tisdag, den 26 februari, spelar Vilda Väsby playoff 1 mot Forshaga.torsdag 21/2 11:30

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45