Är det slut på Valborgsfirandet vid Årstaliden? Foto: Charlotte Årling

Valborgsfirandet vid Årstaliden kan läggas ned

Valborg vid Årstaliden kan komma att läggas ned helt. Det krävs minst 30 personer som vill vara med och hålla i firandet för att det ska bli av.

  • Publicerad 16:26, 31 jan 2020

Föreningen Årstablick har ordnat valborgseld och fackeltåg för Årstaborna i över 30 år. Senaste gången det ägde rum, 2018, kom 2 500 (!) personer dit för att titta på elden.

Nu kan det vara slut med det. Orsaken är att de som fixat Valborg i alla år inte längre mäktar med, och har blivit för få.

– Det behövs minst 15 män och 15 kvinnor till för att dra runt hela arrangemanget. Så vi söker nu fler Årstabor som vill vara med på det här, och det är ganska bråttom, säger Lennart Rönnestig, ordförande i föreningen Årstablick.

Mycket som ska fixas

Firandet äger rum vid Årstalidens dansbana, där det också bjuds på körsång, första maj-talare, kafé och fiskdamm och lotter. Förutom allt som ska ordnas på plats, som nämns ovan, behövs en grupp personer som kan tända och hålla koll på brasan, bland annat dra fram vattenslangar, och lika många som kan gå med i fackeltåget, enligt Lennart Rönnestig.

– Vi säljer 100 facklor varje år, och bara till de som är över 18 år, men föräldrarna låter sina barn hålla i facklorna och det innebär en risk. Så vi behöver vara ganska många som går med i tåget.    

Förra året ställdes Valborgsfirandet in på grund av att de missat att skicka in ansökan i tid, vilket kopplades till tidsbrist och, återigen, att de är för få.   

Den 20 februari ska föreningen fatta beslut om det blir något Valborgsfirande i år eller inte, så innan dess måste fler Årstabor anmäla sig för att det ska bli av. Den som är intresserad kan mejla lennart@roennestig.se eller ring 070-948 65 09.

Valborg vid Årstaliden ställs in