Våld i hemmet – här kan du få hjälp

För några månader sen öppnade innerstans första Relationsvåldscenter på Södermalm. Sedan dess har andelen som söker hjälp ökat, enligt biträdande enhetschef Marianne Nagy.

  • Publicerad 17:00, 8 feb 2019

Folk har bra jobb, bostadsrätt och åker på semester, men det betyder inte att det inte förekommer våld.

"Våld är allt som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker en annan person", står det i en svartvit folder inne på Relationsvåldscentret på Södermalm. På framsidan står det "Känner du dig rädd eller kontrollerad i en nära relation?" och på baksidan "Skrämmer eller kränker du någon i din närhet?".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hit kommer människor som lever eller har levt i en relation där de utsatts för våld, de som drabbas av hedersrelaterat våld, de som är i en rättsprocess efter ett våldsbrott, men också de som brukar våld.

"Stort samhällsproblem"

– Det här är ett stort samhällsproblem och det är ju inte mindre i innerstaden. Det kanske är mer fasad här. Man kanske har bra jobb, bostadsrätt och åker på semester men det betyder inte att det inte förekommer våld. Det förekommer i alla samhällsskikt, kulturer och religioner, säger Marianne Nagy som är biträdande enhetschef på innerstadens relationsvåldscenter, RVC.

Centret är innerstans första och enda och öppnade nu i somras, men all personal var på plats först i september. Sedan dess har 107 personer inlett en kontakt med RVC Innerstaden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det har funkat bra. Det har kommit främst våldsutsatta men också våldsutövare i mindre skala. Ju mer vi pratar om samhällsproblemet ju mer benägna är folk att söka hjälp.

Våldsutövare får också hjälp

De flesta går individuell behandling men det finns också gruppbehandlingar. Eftersom den största gruppen våldsutsatta är kvinnor och den största gruppen våldsutövare män kan man träffas i grupper indelat på män och kvinnor. Det är dock inget som passar alla, förklarar Marianne.

Just nu finns en kvinnogrupp som träffas varje vecka i 20 veckor och pratar om våldet på olika teman – till exempel kvinnohistoria, sexualitet och vardagspsykologi. Även den första behandlingsgruppen för våldsutövare – Ickevåldsgruppen – är på gång. De har fått ett rum iordninggjort och ska dra igång så fort de fått ihop tillräckligt med deltagare.

Förstå varför man blir arg

– Huvudsyftet är att få dem att sluta utöva våld, men då måste man först förstå vad som händer med sig själv, varför man blir arg och hitta andra sätt att uttrycka känslor i relationen, säger Marianne Nagy.

I januari var 8 våldsutövare inskrivna, 59 våldsutsatta och 14 på Stöd i rättsprocessen. Personerna kommer från hela innerstaden – Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Södermalm.

Har du också upplevt våld i en nära relation/brukat våld?

Du som är 18 år och äldre kan få kostnadsfri hjälp hos stadens Relationsvåldscentrum.

Våld kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, hedersrelaterat eller på annat sätt handla om att ta kontroll över någon.

Ring 08-508 12 360 för att komma till innerstadens Relationsvåldscentrum.

Det finns också Relationsvåldscentrum i Sydost (08-508 20 700), Väst (08-508 03 670) och Sydväst (08-508 24 863).