Där det händer. Strasbourg är ett av EU-parlamentets säten. Foto: Henrik Lindstedt

Valdeltagandet i Skärholmen sjönk

Valdeltagandet blev rekordhögt när stockholmarna röstade till EU-parlamentet i går. Men i Skärholmen röstade betydligt färre än i Stockholm i stort.

  • Publicerad 11:31, 31 maj 2019

Rättelse: På förstasidan i helgens tidning står det felaktiga uppgifter om hur stor andel av skärholmsborna som röstade i EU-valet. Rätt siffra är knappt fyra av tio, 36 procent.

Klockan 21 på söndagskvällen stängde vallokalerna runt om i Stockholm. Då hade 59,4 procent av Stockholms röstberättigade röstat i EU-valet, enligt det preliminära resultatet. Det är en ökning med 3,1 procent jämfört med förra valet då deltagandet landade 56,3 procent.

När 573 av 579 valdistrikt på måndagsmorgonen räknats står det klart att S, M och MP fick flest röster i Stockholms stad med en fördelning på 18,5 procent, 18,4 procent respektive 17,5 procent.

Starkast framåt gick Centerpartiet som ökade med +6,8 procent jämfört med 2014.

Färre röster

Mest backade Feministiskt Initiativ, preliminärt till -1,3 procent.

Resultatet, som ännu är preliminärt, varierar också mellan Stockholms kommunvalkretsar.

Enligt SkärholmenDirekts uträkning utifrån de preliminära siffrorna röstade 36 procent av Skärholmsborna i EU-valet. Det är 4 procent färre än i förra EU-valet 2014. Och trots att antalet röstberättigade i Skärholmen har ökat är antalet som röstade lägre än då.

Johanna Löfvenius, enhetschef på medborgarkontoret i Skärholmens stadsdelsförvaltning, är en av de som jobbat för att öka valdeltagandet i Skärholmen. Hon tycker att det är ett tråkigt resultat.

– Det är givetvis tråkigt om det är så att det har minskat. Men sen vet vi ju inte heller vad som hade hänt om vi inte hade engagerat oss.

V ökade mest

Den allra största ökningen står Vänsterpartiet för, som går om Miljöpartiet och blir andra största parti i Skärholmen. De går från 11,5 procent år 2014 till 19,2 procent i årets val.

Socialdemokraterna har tappat i Skärholmen. År 2014 fick de 35 procent av rösterna. Nu ser de ut att landa på strax över 30 procent. Detta till trots är S fortfarande det största partiet i Skärholmen.