Valdeltagandet är lågt på flera hålla i Hässelby-Vällingby, men ser ut att ha ökat detta val. Foto: Sacharias Källdén

Valdeltagandet ökade på flera håll i Hässelby-Vällingby

Inför valet har Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning satsat på att öka valdeltagandet i områden där det varit lågt i tidigare val. Och enligt det preliminära valresultatet har det gett resultat.

  • Publicerad 11:30, 13 sep 2018

I Hässelby-Vällingby har valdeltagandet tidigare skilt sig kraftigt åt mellan olika områden, på vissa håll är det högt, runt 90 procent, men på andra håll i stadsdelen har det varit betydligt lägre.

Hässelby gård och Smedshagen är två områden där valdeltagandet tidigare varit lågt. Därför har stadsdelen i år satsat inför valet för att få fler boende att gå och rösta. Bland annat har man delat ut valinformation på flera språk än svenska och låtit ungdomar sommarjobba som demokratiambassadörer.

– Under två veckor har våra medborgarvärdar också funnits på plats vid Åkermyntans centrum och Hässelby gård för att informera om valet, hjälpa till med valkompasser och annat. Tidigare under valrörelsen har vi även varit vid Vällingby centrum, säger Linda Björkman, enhetschef för medborgarservice i Hässelby-Vällingby.

Ökar på flera håll

När det gäller valdeltagandet i hela Yttre Västerort har det minskat med 0,7 procentenheter i kommunvalet samt 0,4 procentenheter i riksdagsvalet och landar på 68,1 respektive 73,6 procent.

Men på flera håll i Hässelby-Vällingby ökade dock deltagandet, även om det låg lägre från början om man jämför med hela Yttre Västerort.

I Smedsdagen ökade valdeltagandet med 4,5 procentenheter i riksdagsvalet och 2,8 procentenheter i kommunvalet vilket ger ett valdeltagande på 72,3 respektive 59,4 procent.

I Hässelby gård ökade valdeltagandet i kommunvalet som mest i en av valdistrikten där ökningen är 2,4 procentenheter och landar på siffran 67,5 procent.

Samtidigt minskade valdeltagandet på andra håll, som i ett av valdistrikten i Hässelby gård och ett par av dem i Vällingby och Råcksta.

– Självklart hade jag velat att det skulle öka ännu mer men sett till att valdeltagandet ökar med en procent i hela riket så är jag nöjd, säger Linda Björkman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Kvinna våldtogs i taxi för sju år sedan – nu åker gärningsmannen fast

Nyheter 2011 våldtogs en kvinna i en taxi på väg hem till Södermalm efter en utekväll i City. Nu har polisen till slut lyckats få tag på gärningsmannen.tisdag 20/11 17:13

JARNLO: Stockholm förtjänar faktiskt mer kärlek

Krönika "Det finns ingen plats har det bättre än här" Hemvändare? Nej tack, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om beslutet att stanna i Stockholm trots att familjen växer.tisdag 20/11 16:50