Valdeltagandet är lågt på flera hålla i Hässelby-Vällingby, men ser ut att ha ökat detta val. Foto: Sacharias Källdén

Valdeltagandet ökade på flera håll i Hässelby-Vällingby

Inför valet har Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning satsat på att öka valdeltagandet i områden där det varit lågt i tidigare val. Och enligt det preliminära valresultatet har det gett resultat.

  • Publicerad 11:30, 13 sep 2018

I Hässelby-Vällingby har valdeltagandet tidigare skilt sig kraftigt åt mellan olika områden, på vissa håll är det högt, runt 90 procent, men på andra håll i stadsdelen har det varit betydligt lägre.

Hässelby gård och Smedshagen är två områden där valdeltagandet tidigare varit lågt. Därför har stadsdelen i år satsat inför valet för att få fler boende att gå och rösta. Bland annat har man delat ut valinformation på flera språk än svenska och låtit ungdomar sommarjobba som demokratiambassadörer.

– Under två veckor har våra medborgarvärdar också funnits på plats vid Åkermyntans centrum och Hässelby gård för att informera om valet, hjälpa till med valkompasser och annat. Tidigare under valrörelsen har vi även varit vid Vällingby centrum, säger Linda Björkman, enhetschef för medborgarservice i Hässelby-Vällingby.

Ökar på flera håll

När det gäller valdeltagandet i hela Yttre Västerort har det minskat med 0,7 procentenheter i kommunvalet samt 0,4 procentenheter i riksdagsvalet och landar på 68,1 respektive 73,6 procent.

Men på flera håll i Hässelby-Vällingby ökade dock deltagandet, även om det låg lägre från början om man jämför med hela Yttre Västerort.

I Smedsdagen ökade valdeltagandet med 4,5 procentenheter i riksdagsvalet och 2,8 procentenheter i kommunvalet vilket ger ett valdeltagande på 72,3 respektive 59,4 procent.

I Hässelby gård ökade valdeltagandet i kommunvalet som mest i en av valdistrikten där ökningen är 2,4 procentenheter och landar på siffran 67,5 procent.

Samtidigt minskade valdeltagandet på andra håll, som i ett av valdistrikten i Hässelby gård och ett par av dem i Vällingby och Råcksta.

– Självklart hade jag velat att det skulle öka ännu mer men sett till att valdeltagandet ökar med en procent i hela riket så är jag nöjd, säger Linda Björkman.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Aktionsgrupp firar 50 – lovar strida vidare

Nyheter Nu riktar Alternativ Stad in sig på nya projekt Från Almstriden till stopp för Applebutiken i Kungsan. Nu firar stadsmiljögruppen Alternativ Stad 50 år – och lovar att kämpa vidare.fredag 22/2 19:30

Förseningar i pendeltågstrafiken

Nyheter Spårfel ska nu vara åtgärdat Förseningar i pendeltågen på upp till 10 minuter på grund av signalfel. Samtliga fel ska nu vara åtgärdade. Men vid 19-tiden uppgavs trafiken rulla enligt tidtabell igen.fredag 22/2 17:30