Avslöjar. Den person som ska leda NMR:s marsch i Stockholm i helgen bedömdes först som olämplig. Men polisen ändrade sig efter naziorganisationens svar. Foto: Mostphots

Våldsdömd nazistledare får leda marschen

Polisen ansåg först att den tidigare brottsdömde nazistledaren var olämplig att ansvara för NMR:s marsch i Stockholm i morgon. Men efter ett långt svar ändrade sig polisen och godkände denne som ansvarig för demonstrationstillståndet.

  • Publicerad 16:41, 24 aug 2018

Klockan 10.00 i morgon lördag ska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, marschera på Kungsholmen. Tillståndet godkändes av polisen i måndags och enligt beslutet beviljas upp till 3 000 personer att marschera den förutbestämda sträckan som börjar och slutar på Kungsholmstorg.

Så påverkas trafiken av alla demonstrationer

Som fysiskt ansvarig för demonstrationen namnges en högt uppsatt ledare inom NMR, som har ett långt belastningsregister bakom sig. Personen är tidigare bland annat dömd för grovt vapenbrott, misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. Han är även en av de 17 personer som just nu misstänks och utreds för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp i samband med NMR:s sammankomst vid Bokmässan i Göteborg i våras.

Övervägde att avslå ansökan

I samband med NMR-ledarens tillståndsansökan till morgondagens allmänna sammankomst, skrev polisen i sitt svar att ”Polismyndigheten överväger med hänsyn till ordning och säkerhet samt trafik att avslå ansökan eftersom myndigheten bedömer att du inte är lämplig som fysiskt ansvarig för sammankomsten”.

Det står vidare att polisen ”för att bedöma en persons lämplighet” kan göra en kontroll i belastnings- och misstankeregistret, vilket man har gjort i detta fall.

Av vad som då framkommit skriver polisen:

”Med hänsyn till ovanstående överväger polismyndigheten att avslå er ansökan”.

Pågående förundersökning

NMR inkom den 9 augusti i sin tur med ett långt svar där polisens motivering och lämplighetsbedömning ifrågasattes. Där pekas det bland annat på ”inskränkningar i yttrande- och informationsfriheten”. NNR-ledaren tar även upp den pågående förundersökningen gällande våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i Göteborg.

"Det är noterbart att jag inte är dömd, inte heller är något åtal väckt, för det brott polisen vill göra gällande att jag gjort mig skyldig till, och som skulle utvisa någon form av olämplighet", står det bland annat i skrivelsen.

Efter svarsskrivelsen godkände polisen tillståndet.

Bakgrunden inte avgörande

Enligt Björn Knutsson, gruppchef på Stockholmspolisens rättsavdelning, gjordes avvägningar baserade på vad som framkom om NMR-ledarens bakgrund. Men de var inte avgörande, enligt honom.

– Vi fick ett svar som vi tog hänsyn till, säger Björn Knutsson, gruppchef på Stockholmspolisens rättsavdelning.

Nazister ansöker om ytterligare marsch

Exakt vad i NMR:s svar som fick polisen att ändra sin lämplighetsbedömning vill polisen inte gå in på. Men en försvårande omständighet i den inledande bedömningen, medger man, är den förundersökning i Göteborg som just nu pågår mot NMR-ledaren.

– Vi försöker alltid hitta en ribba för vad vi kan acceptera och inte acceptera. I det här fallet är personen i fråga inte dömd ännu, säger Björn Knutsson.

Han förklarar vidare hur bedömningar görs rent generellt.

– När vi handlägger ett ärende gör vi slagningar i våra register för att se vem den här personen är som söker och vill genomföra manifestationen. Hittar vi saker som skulle kunna vara belastande kan det göra att personen inte har rätt att leda manifestationen. Men det bestäms av vilket slag och vilken typ av träff vi får i systemet, säger Björn Knutsson.

Misstankarna kvarstår

Enligt Jonas Martinsson, kammaråklagare i Göteborg, väntas beslut i den pågående förundersökningen där NMR-ledaren figurerar att fattas om cirka tre veckor. Misstankarna kvarstår ännu mot mannen.

– Utredningen pågår fortfarande men vi börjar närma oss slutet. Förhoppningsvis kommer jag ha möjlighet att fatta beslut om att gå vidare ganska snart, säger han.

Enligt Jonas Martinsson arbetar polisen ännu med att gå igenom bilder och filmer från händelserna.

– Mycket av utredningsarbetet har gått ut på att analysera främst film. Och i takt med att vi har fått klarhet i händelseförloppen har också misstankarna klarnat och i de flesta fall stärkts, säger han.

Några av de brott som nazistledaren är dömd för

Brott mot knivlagen

Ofredande

Olaga hot

Hemfridsbrott

Narkotikabrott

Olaga hot

Grovt vapenbrott

Brott mot alkohollagen

Hot mot tjänsteman

Misshandel

Olaga hot

Försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel

Skadegörelse

Hets mot folkgrupp

Hot mot tjänsteman

Brott mot knivlagen

Vapenbrott

Misshandel

Ofredande

Grovt rattfylleri

Brott mot knivlagen

Vapenbrott

Olaga hot

Vapenbrott

Misshandel

Ofredande

Brott mot vapenlagen

Misshandel

Grov misshandel

Hemfridsbrott

Olaga hot

Misshandel