Våldtäktsmisstänkte Assange häktas inte

Julian Assange är misstänkt för en våldtäkt som ska ha begåtts i Enköping 2010. På måndagen hölls häktningsförhandlingar i Uppsala tingsrätt. Tingsrätten ansåg att det inte fanns skäl att häkta Julian Assange.

  • Publicerad 17:22, 3 jun 2019

Uppsala tingsrätt har ansett att det inte är proportionerligt att häkta Julian Assange och har därför avslagit åklagarens häktningsframställan.

Åklagaren beslutade den 13 maj 2019 att återuppta förundersökningen beträffande våldtäkt, mindre grovt brott, som ska ha skett i Enköping den 17 augusti 2010.

Åklagaren har därefter begärt att Julian Assange ska häktas i sin utevaro.

Tingsrätten anser att Julian Assange är på sannolika skäl misstänkt för brottet och att det finns risk för att han undandrar sig lagföring.

Eftersom Julian Assange nu avtjänar ett fängelsestraff kan utredningsåtgärder vidtas med stöd av en europeisk utredningsorder som inte kräver att Julian Assange häktas. Tingsrätten anser därför inte att det är proportionerligt att häkta Julian Assange.

Åklagaren hänvisade till flyktrisken, men Julian Assanges advokat hävdade att ingen sådan risk finns – hans klient sitter ju bakom lås och bom i brittiskt fängelse. Uppsala tingsrätt gick på advokatens linje, rapporterar Sveriges Radio.

Julian Assange är internationellt känd för sitt engagemang inom organisationen Wikileaks, som bland annat har avslöjat amerikanska krigsförbrytelser. Av rädsla för att bli utlämnad till USA höll sig Julian Assange undan på Ecuadors ambassad i London under flera års tid. Han tvingades i år lämna ambassaden och kunde då gripas av brittisk polis.

Den målsägande kvinnan har i polisförhör berättat att Julian Assange i augusti 2010 var på besök i Sverige för att hålla föredrag om Wikileaks. Efter föredraget ska Julian Assage och kvinnan fattat tycke för varandra.

Julian Assange och kvinnan ska senare ha bestämt träff i Stockholm och sedan tillsammans åkt till kvinnans bostad i Enköping. Övergreppet ska enligt förhöret ha bestått i att Julian Assange inte använt kondom, trots att kvinnan insisterade på att hon inte ville ha oskyddat sex.

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46