Bra gäng. Såhär såg vår valpanel ut i förra valet 2014: Chabina Chaudry, Sonja Kvål, Hanan Oulanti, Benin Al-Najjar, Hamza Kader, Mattias Reshagen, Shafik Muwanga, Annica Stagwall, Zjikav Abdulla, Cecilia Bergstrand, Ulf Örberg och Behzad Dariusson. Foto: Johannes Liljeson

VALET 2018. Svårt att välja? Gå med i vår valpanel!

Gå med i vår valpanel och diskutera Sveriges viktigaste frågor tillsammans med andra intresserade södra sidan-bor. Du hjälper oss att göra bättre valjournalistik, du peppar andra och kanske blir du lite klokare själv.

  • Publicerad 17:30, 2 mar 2018

Fler poliser. Bättre skola. Ett tryggare Sverige. Viktiga frågor. Men vad betyder det egentligen? Och spelar det någon roll hur du röstar?

Precis som i förra valet 2014 bjuder vi på DirektPress Södra Sidan in våra läsare till en valpanel, som träffas några gånger mellan mars och september för att bena ut vad valet egentligen handlar om.

LÄS MER: Valpanelen: Folk är nog mest lite förvirrade

Tidningens chefredaktör Petter Beckman förklarar hur det funkar:

Vad är syftet?

– De närmaste månaderna slåss partierna om våra röster, vi kommer att bombas med valbroschyrer och slagord. Mycket kan låta bra för stunden. Men hur får vi ihop hela bilden? Och vad tycker du själv? Ofta är det lättare att landa i ett genomtänkt val om vi får vända och vrida på frågorna tillsammans med andra och testa våra argument i en grupp med personer som tycker olika.

Så vad gör valpanelen alltså?

– Valpanelen är en grupp läsare som träffas och pratar om de aktuella frågorna i valrörelsen. Vi vill göra det lättare att se vad valdebatten handlar om och hur de olika förslagen hänger ihop med vardagsfrågorna här i våra områden.

LÄS MER: Valpanelen: Gör något för att minska klyftorna

Vem har nytta av det då?

– Genom att vi skriver om panelsamtalen i tidningen så kan andra läsare förhoppningsvis få hjälp med sina funderingar och landa i egna beslut. Vi på tidningen har också stor nytta av diskussionerna, eftersom de hjälper oss att se vad som är viktigt, så att vi kan ställa rätt frågor till politikerna.

Vem får vara med i panelen?

– Alla är välkomna att anmäla sig. Sen försöker vi plocka ihop gruppen så att det blir så bra spridning i ålder, bakgrund och bostadsort som möjligt.

Söker ni några särskilda slags personer?

– Vi söker dig som tycker valet är viktigt, men som ännu inte är helt säker på hur du ska rösta. Du ska tycka det är roligt att diskutera och säga vad du tycker. Men du behöver också vara nyfiken på andras åsikter och gilla att prata med folk som tycker annorlunda.

LÄS MER: Valpanelen: Det går inte om läraren är rädd för klassen

När drar det igång?

– Första träffen blir (preliminärt) tisdag 20 mars kl 19.00 i Skärholmen. Sen träffas vi två gånger till i maj och augusti. Vi återkommer med detaljer när vi fått ihop gruppen och kollat när folk kan träffas.

Vill du vara med? Maila till oss! Vi vill ha:

Namn, ålder och var du bor

Några rader om dig själv

Vilka frågor är du särskilt intresserad av?

Telefon och mailadress

Skicka till: sodrasidan@direktpress.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.