Kyrkoval - Sveriges mest luddiga och anonyma val? Foto: Sacharias Källdén

Valet där i princip inget står på spel

Den 17 september är det dags att rösta i kyrkovalet. I Vällingby församling är politikerna överens om i princip allt. Det har till och med gått så långt att en kristdemokrat gått in och "agerat sosse" i kyrkorådet. Så vad röstar vi om?

  • Publicerad 11:25, 6 sep 2017

Valstugor med kaffe och skålar med bjudgodis. Debatter och plakat med tydliga (nåja) budskap. Politiker som tar varje chans att berätta varför du ska rösta på just dem. Så brukar en valrörelse gå till och ju närmare valdagen kommer desto intensivare blir det.

Men inte inför kyrkovalet. Då röstar man på vilka som ska sitta i kyrkofullmäktige som bland annat beslutar om kyrkans budget och tillsätter kyrkorådet.

Är det valet där minst står på spel?

– Nja, det är klart att man alltid vill ha flest röster i ett val. Men slutsatsen är rätt eftersom vi under de senaste fyra åren inte har gått till omröstning i en enda fråga i kyrkorådet i Vällingby. Vi har haft ett bra samarbete och har diskuterat fram en gemensam värdegrund, säger Krister Nordin, representant för Socialdemokraterna.

Hoppar in för varandra

Idag sitter Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ och Kristdemokraterna i kyrkorådet i Vällingby församling. Kyrkorådet träffas en gång i månaden för att ta beslut så att verksamheten följer budgeten och prästernas planering. Vällingby församling jobbar mycket med diakoni och att hjälpa socialt utsatta människor.

– I kyrkorådet måste det sitta rätt antal ledamöter och det har hänt att det har fattats ersättare så att en från KD har gått in och blivit sosse, säger Bo Arkelsten, representant för Borgerligt alternativ.

Trots de olika nomineringsgrupperna alltså är så pass överens tycker han ändå att det finns en poäng med att rösta. För det kan finnas nyanser i vissa frågor.

Så vad är valets knäckfråga?

– Nja, vi har egentligen ingen knäckfråga. Nu har vi byggt om entrén till kyrkan för att det har kommit in obehöriga där och satt på lås för trygghetsfrågan har kommit även till kyrkan, säger Bo Arkelsten.

Både Socialdemokraterna och Borgerligt alternativ har trots allt ett par torgmöten inplanerade. I övrigt handlar valrörelsen om att ringa runt till kyrkmedlemmar som man vet tillhör ens nomineringsgrupp.

– Jag hoppas på ett större engagemang och flera går och röstar. Vi har tjatat lite på vår egen partistyrelse så att de ska visa – och inte bara säga – att det är ett viktigt val. En anledning till att det är viktigt är att SD inte ska lyckas ta över Svenska kyrkan, som de sagt att de vill, säger Krister Nordin.

– Förra valet fattade inte moderatväljarna att Borgerligt alternativ är Moderaterna så de röstade inte. Då har det varit en för anonym valrörelse och det är helt otroligt att man inte ens lyckades få ut namnet, säger Bo Arkelsten.

Vem kan rösta i kyrkovalet?

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan, folkbokförda i Sverige och över 16 år. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar av cirka 5,2 miljoner röstberättigade, vilket motsvarar 12,8 procent.

Här kan du se vilka nomineringsgrupper du kan rösta på i just ditt område och hitta deras program: https://kandidatvisning.svenskakyrkan.se/

Idag sitter 13 Socialdemokrater, 8 Borgerligt Alternativ och 4 från Kristdemokraterna i Kyrkofullmäktige i Vällingby församling.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

M: "Majoriteten glömmer stockholmarnas otrygghet"

Nyheter Debatt när Brommas politiker möttes Moderaterna i Stockholm riktar kritik mot den rödgrönrosa majoritetens arbete mot våldsbejakande extremism och otrygghet. Det orsakade debatt under gårdagskvällens politikermöte i Bromma. "Vi kan...fredag 25/5 15:29