Välj turkosblått eller lummigt bad

Eftersom Mälaröarna är ett örike med fjärdar överallt innebär det nästan oändliga badmöjligheter. Här är några av badplatserna att välja på.

  • Publicerad 12:05, 15 jul 2016

Blå LagunenVar: Munsö.
Vad: Den som vill ha lite extra medelhavskänsla kan ta sig till Blå lagunen. Här gifter sig barrskog, sandstrand och turkosblått vatten med varandra. Husbygropen heter den egentligen, men det låter kanske inte fullt lika lockande. De hetaste sommardagarna gäller det att komma tidigt för att få en plats. Och var försiktig med de minsta barnen. Gropen blir snabbt väldigt djup efter strandkanten.
Vad finns: Toa, glasskiosk och goda parkeringsmöjligheter.

Lundhagen
Var: Ekerö.
Vad: Den som har vägarna förbi Ekerös södra sida har utmärkta badmöjligheter. En av dem är välbesökta och EU-klassade Lundhagen.
Vad finns: Relativt nya bryggor. Under säsongen säljs glass i kiosken. Här finns både vattentoa, omklädningshytter, stranddusch och picknickbord. Lundhagsbadet är även tillgänglighetsanpassat och har bra parkeringsmöjligheter för de bilburna.

LÄS ÄVEN: Kommunen vill ha åsikter om baden

Närlundabadet
Var: Ekerö.
Vad: Förutom en härlig sandstrand finns även torrtoalett och en lekplats. Parkeringen är dock väldigt liten.

Mörbybadet
Var: Färingsö, strax öster om Skå.
Vad: Stränderna på Mörbybadet fick helt nya bryggor för två år sedan.
Vad finns: Här finns grillplats, torrtoalett, hopptorn, lekplats, omklädningshytt och ganska bra parkeringsmöjligheter.  

Södran
Var: Ekerö.
Vad: Ett par stenkast från välbesökta Lundhagen finns lika välbesökta Södran på Fantholmsvägen. Ett EU-klassat strandbad i en något lummigare miljö än sin granne.
Vad finns: Under säsongen säljs glass i kiosken. Här finns hopptorn, utegym, lekplats, vattentoa, omklädningshytter och utomhusdusch. Parkeringsmöjligheter är goda för både bilister och cyklister.

LÄS ÄVEN: Provresultaten: Det går alldeles utmärkt att bada

Stockbybadet
Var: Färingsö.
Vad: Strandbadet i Stockby, några hundra meter väster om Stenhamra centrum, är kanske det mest populära och välbesökta på hela Färingsö.
Vad finns: EU-klassat bad utrustat med både hopptorn, fasta bryggor och en flytbrygga, omklädningsrum, lekplats, vattentoalett, utomhusdusch och grillplats. Hyfsade parkeringsmöjligheter.  

Kärsgatan
Var: Ekerö.
Vad: Vid Långtarmen, ett par kilometer norr om Sundby, finns det enkla men mysiga friluftsbadet med plastbryggor. Badplatsen ligger på privat mark längst ut på Kärsgatan, därav namnet.
Vad finns: En mindre tillhörande parkering.

Kungsberga
Var: Färingsö.
Vad: Kungsbergabadet är en liten men mysig badplats. Hoppa från klassisk träbrygga och lek med blåleran från botten.
Vad finns: Torrtoalett och en mindre parkering.

Kärsögården
Var: Kärsö.
Vad: När KFUM-gården inte intas av barn på kollo eller vuxna på konferens är Kärsögården en fridfull och trevlig badplats. Badet är EU-klassat, är beläget på andra sidan Nockeby och hittas från brofästet.

Fler badplatser

Karlskärsbadet (Färingsö).

Adelsöbadet (Adelsö).

Bromma gård (Färingsö).

Hässlesand (Munsö).

Lunda (Lovö).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Bostadsbolagets vd får sluta – efter bara ett år

Nyheter Ekerö bostäder byter ut sin vd efter bara ett år. Timo Siikaluoma och bolagets styrelse kom inte överens.fredag 22/2 10:03

Hovrätten ger Lugnet rätt i tvist mot ex-ledamoten

Nyheter Lugnets före detta styrelseledamot dömdes i höstas att betala tillbaka pengar han fört över till sig själv. Han överklagade domen – men nu får han nobben i hovrätten.torsdag 21/2 13:53