Håller boende med om vår spaning om att befolkningen i Råcksta blir allt yngre? Vi gav oss ut för att ta tempen på området. Foto: Mikael Andersson

Välkommen till "nya" unga Råcksta

Håller Råckstas befolkning på att föryngras? Vi gav oss ut för att ta tempen på den (kanske) "nya" unga stadsdelen.

  • Publicerad 11:37, 9 nov 2018

Råcksta, Vällingby. Ett område där medelåldern är 44 år och en fjärdedel av alla invånare är barn under 19 år. Medelåldern på Råckstaborna ligger några procent under snittet för staden. Och de flesta som flyttar till Råcksta är födda på sent 70-tal, tidigt och sent 80-tal.

I Råcksta frodas alltså den yngre delen av befolkningen. I alla fall om man ska tror den inte helt vetenskapligt baserade informationen på Hitta.se.

Det stämmer också överens med spaningen vi på tidningen har gjort när vi varit ute i området. Frågan är om folk som bor och rör sig ofta i Råcksta håller med?

23-åriga Jasmine Ghattas tycker att det känns som att allt fler yngre flyttar till Råcksta. Foto: Mikael Andersson

Ian Melin-Jones, 48, har bott i Råcksta i fyra år. Med hundarna Linus och Teddy. Foto: Mikael Andersson

Håller med

Jasmine Ghattas, 23, är på väg upp till sin pojkvän, som bor i ett av de gamla Vattenfallshusen.

– Ja, det bor många unga människor här, speciellt i det här huset. Min pojkvän flyttade hit 2015 för att han hade bott i Råcksta tidigare tillsammans med sin mamma, säger hon.

Jasmine berättar att hon mest är här när hon sover över hos pojkvännen. Handlar gör hon i Vällingby eller i Alvik.

– Det saknas en matbutik här. Förut brukade vi fika på kaféet vid tunnelbanan men det är så dyrt. Men min pojkvän brukar skejta här borta i garaget, säger hon.

Ian Melin-Jones har bott i Råcksta i fyra år. Han håller också med om att ett generationsskifte är på gång.

– Det är många småbarnsfamiljer som flyttar hit. Det ligger nära Vällingby och det byggs många nya hus. På sommaren är fler människor ute i grönområdena och grillar och umgås, säger han.

Att alla nya bostadsprojekt bidrar till den yngre inflyttningen är det flera som tror.

– Det är många barnfamiljer som flyttar hit, kanske för att det finns många grönområden och för att det blir fler bostadsrätter här – jag tror att de vill äga sin bostad, säger en kvinna som har bråttom till boxningen och därför inte hinner säga sitt namn.

Så hur gammal är den typiske Råckstabon? I tunnelbanan frågar vi en person som borde se många från området – spärrvakten. Där går vi tyvärr bet eftersom hon bara jobbar i just Råcksta en timme om dagen på eftermiddagen.

Men inne på Kaffebaren har vi bättre tur. Robert Lundhagen, som jobbar i kaféet och själv bor i Södra Ängby, upplever att de flesta av hans kunder är relativt unga.

– Den vanligaste kunden är mellan 30 och 35 år. Oftast kommer de in själva på väg till eller från tunnelbanan, säger han.

Som slutkläm vill vi hitta en äldre person som bott i området länge och kan berätta om en eventuell förändring över tid. Men till skillnad från de flesta andra gånger när vi är ute och gör jobb dagtid så lyser de med sin frånvaro. Av de sju stycken äldre vi ändå stöter på bor – just det – ingen i Råcksta...

Unga gäster. Robert Lundgren upplever att många som kommer in på kaféet vid tunnelbanan är i 30-årsåldern. Foto: Mikael Andersson

Håller du med om att befolkningen i Råcksta tycks bli allt yngre? Hör av dig och berätta! Foto: Mikael Andersson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klart: Så blir årets Järvavecka

Nyheter ✓Alla partiledare klara ✓Rekordmånga företag och myndigheter ✓Kortas ner till fem dagar Nu närmar sig årets politikervecka på Spånga IP! Det är tredje året som Järvaveckan anordnas och som partiledarna håller tal i Järva. I år är intresset från företag och myndigheter rekordhögt,...måndag 25/3 16:55

Trafikverket: Tunnelbygge för Förbifarten försenas

Nyheter ✓Hävt kontrakt med entreprenör försenar arbetet ✓Ny entreprenör väntas bli dyrare Den 11 mars bestämde sig Trafikverket för att häva kontraktet med en av entreprenörerna som bygger Förbifart Stockholms del genom Lovön. Nu väntas projektet försenas.måndag 25/3 10:42