Det kokar en tech-brygd i Stockholm. Vi guidar dig rätt.

Välkommen till Silicon Stockholm – här är adresserna

Stockholm är en av världens viktigaste städer för startupföretag. Men vad betyder det egentligen? Här är det du behöver ha koll på i Stockholms heta startup-miljö.

  • Publicerad 07:02, 6 jan 2017

Det finns flera anledningar till att Stockholm har en av världens hetaste startup-miljöer. Joseph Michael vet varför. Han är projektledare på Invest Stockholm med fokus på att göra det enklare för startup- och tech-företag att etablera sig.

– Vi har sett en enorm tillväxt de senaste tre, fyra åren för startups i Stockholm. Uppköp av stora bolag som Skype och Mojang har gett avtryck internationellt. Investerare undrar ”vad är det som händer i Stockholm” och intresset ökar. Det leder till att mer kapital investeras, säger han.

Svenskar gillar teknik

Enligt Joseph finns det flera saker som gör att Stockholm är en så framstående stad när det kommer till startups. Sverige har en lång tradition av att ligga i framkant när det kommer till ny teknik. Till exempel äger varje svensk i snitt 1,5 smarttelefon, vilket är högsta snittet i Europa.

– I Stockholm arbetar hela 18 procent av invånarna med något inom teknikindustrin. I övriga EU är andelen i snitt hälften så stor. Men det som gör Stockholm unikt är att vi är starka inom så många olika områden; musikindustrin, spelutveckling, finansföretag är områden där Stockholm verkligen är i framkant. Det är ovanligt med en stad som är så stark på så många områden, säger Joseph Michael.

Eric Morales är startupansvarig på Amazon Web Services, AWS i Stockholm. Han tar upp ytterligare saker som gör att Stockholm är så lämplig för startups.

– Flera av de framgångsrika företagen idag har startats av personer som hoppat mellan olika startups i sin tidigare karriär. Samtidigt kommer mycket av riskkapitalet från personer som ”cashat hem” och som nu vill göra nya investeringar. På så sätt återinvesteras en hel del av det värdet som byggts upp och realiserats, säger han.

Att det finns många startupföretag i Stockholm råder det inga tvivel om. Enligt Startup Hubs Europe finns det i Stockholm cirka 8 000 startupföretag. Och kapitalet som investeras bara ökar.

– Under första halvan av 2016 investerades det 1,2 miljarder dollar i startup-företag i Stockholm. Det var mer än under hela 2014 och 2015 tillsammans, säger Joseph Michael.

Kollektivt självförtroende

Enligt Jonas Köpniwsky, pr manager på Klarna, finns det ett kollektivt självförtroende i Stockholm. Detta tack vare framgångsrika internationella bolag som Ericsson och Skype. ”Det skapade en mycket bra grogrund för den succé vi nu upplever i Stockholm. Den starka entreprenörskulturen har också skapat en vi-känsla där man delar med sig och hjälper varandra framåt”, skriver han i ett mejl.

Hur ser framtiden ut för Stockholm som tech-stad? Är den jämförbar med San Francisco?

– Stockholm är världens andra hetaste startupstad. Till exempel kan vi jämföra med London som ju har en extremt stark finansmarknad – där Stockholm faktiskt börjar bli ännu hetare inom fintech, inte minst tack vare Klarna, Bambora, Mondido, Izettle och Tink, säger Eric Morales från AWS.

HÄR ÄR KARTAN TILL TECH-STOCKHOLM

1. Klarna

Klarna, som tillhandahåller betalningslösningar för e-handelsbranschen, tog sitt första steg på Handelshögskolan 2005 där de tre studentvännerna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson på en tävling presenterade sin idé för en jury bestående av bland annat höjdare som Stefan Persson och Marcus Wallenberg. Hur affärsidén mottogs? Den totalsågades. Studenterna trodde dock på sig själva och sjösatte Klarna. Förra årets värderades företaget till 19 miljarder kronor. Av totalt cirka 1 500 anställda sitter 1 000 stycken på kontoret på Sveavägen 46

2. Spotify

Företaget grundades 2006 och har tio år senare cirka 40 miljoner betalanvändare. Värdet på företaget spås vara ungefär 170 miljarder kronor. Den brittiska investmentbanken GP Bullhound har i ett best case-scenario spått Spotifys marknadsvärde till 450 miljarder kronor. Huvudkontor på Birger Jarlsgatan 61. Här jobbar cirka 750 personer.

3. Mojang

Grundaren Markus ”Notch” Persson skapade spelet Minecraft i sin hyreslägenhet i Kärrtorp. Företaget växte och flyttade in i flodiga lokaler på Maria Skolgata 83 innan succéspelet hösten 2014 såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor.

4. King

Spelföretaget King skapade Candy Crush Saga på Sankt Eriksgatan 113 för nästan fem år sedan. Hösten 2015 såldes företaget till en amerikansk speljätte för 50 miljarder kronor. I Stockholm arbetar cirka 500 personer på kontoren på Sveavägen 44 och Kungsgatan 36.

5. Skype

Företaget såldes 2005 för 25 miljarder kronor. På kontoret på Söder Mälarstrand 43 arbetar cirka 150 personer.

6. EA Dice

Det svenska spelföretaget ligger bakom storsäljande spel som till exempel Battlefield. Kontoret finns i nya lokaler på Södermalmsallén 36

7. Evolution Gaming

Bettingföretaget där man spelar kasino med livecroupier värderades under hösten till 9,4 miljarder kronor. Huvudkontor med knappt tio anställda finns på Hamngatan 11 sedan 1,5 år tillbaka.

Här produceras det flest enhörningar

Det var Financial Times som i mars 2015 var först att kalla Stockholm för ”the Unicorn Factory”. Anledningen: Efter Silicon Valley är det här som det produceras flest så kallade Unicorns, företag som värderas till en miljard dollar, per capita i världen.

Marknadsförs begreppet "Silicon Stockholm"?

Visit Stockholm, stadens internationella marknadsföringsbolag, arbetar inte med begreppet ”Silicon Stockholm” när de gör reklam för huvudstaden.

– Nej, vi använder inte det, lika lite som ”Nordens Venedig”, säger Thomas Andersson, VD på Visit Stockholm.

Det som gäller är Capital of Scandinavia.

– Vi marknadsför ändå Stockholm som en av världens bästa tech-städer, säger han.

Ordlista för dummies

Unicorn: Ett bolag som värderas till minst en miljard amerikanska dollar.

Hub: Nätverk, nav eller samlingsplats för likasinnade.

Startup: Nystartat företag som växer mycket snabbare än marknaden, värderas högt och har en idé som på något sätt förändrar marknaden.

Affärsängel: Privatpersoner som satsar pengar och kunskap i nya företag.

Crowdfunding – gräsrotsfinansiering. Ett stort antal finansiärer satsar lite pengar var. Sammantaget ger det ett stort kapital för ett nystartat företag.

Kickstarter – internetplattfrom från USA där just crowdfunding är möjligt att genomföra.

Tech – Standardterm för unga innovativa teknikbolag. (Går att sätta tech framför det mesta, tex tech-ledare, tech-företag)

Fintech – Teknikbolag som arbetar med finansteknologi. Till exempel appen ”Swisch” som överför pengar mellan konton.

Machine learning – I stort sett samma sak som AI (artificial intelligence) men låter lite fräschare.

Coworking space - Tankesmedja eller gemensam kontorslokal för företag inom samma bransch.

Bostadsbristen ett stort hot

Enligt tech-företagen har bristen på bostäder i Stockholm gjort det allt svårare att rekrytera talanger från utlandet. Spotifys grundare Henrik Ek och Martin Lorentzon har därför gått ut med att delar av verksamheten och tusentals jobb kan tvingas flyttas utomlands om inte fler hyresrätter skakas fram i Stockholm. Samtidigt har de riktat kritik mot det svenska skattesystemet som de också menar försvårar start up-företagens utveckling i Stockholm, vilket de fått medhåll om från flera håll. Frågan har nu blivit högaktuell för regeringen och Stockholms stad. Bland annat ses nya beskattningsregler för personaloptioner över.

Fler viktiga ställen

Knackeriet – Coworking Space på Svartmangatan 8 i Gamla stan.

Epicenter – Stockholms första innovationshus i Mood kvarteret och kommande Urban Escape på Malmskillnadsgatan.

Entreprenörskyrkan – På Idungatan har en gammal kyrka gjorts om till en mötesplats.

The Castle – Vid slottet har Entreprenörskyrkan 2.0 öppnat.

SUP46 – Slog upp portarna på Regeringsgatan 65 hösten 2013.

Norrsken House – Kontorshotell vid Spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan.

THINGS – Coworking space vid KTH för främst hårdvaruutvecklare.