Pinnar som annars hade legat utspridda som plockepinn, står nu staplade i en fin konstruktion. Något som förhoppningsvis uppskattas av både två- och sexbenta skogsbesökare. Till höger: Love Örsan, parkingenjör på Skärholmen Stadsdelsförvaltningen. Foto: Henrik Lindstedt/Stockholms stad

Välkomna till 127:s hotell för sexbenta

Bävrar har dragit fram med sina sylvassa tänder längs med Mälarens strand. Det har i sin tur lett till nya lyxiga tillhåll för Sätraskogens allra minsta invånare.

  • Publicerad 14:50, 28 apr 2020

Det är inte på liv och död, men det är en känslig fråga.

En bäver har flyttat in i Sätraskogen, vid vattnet ungefär i höjd med Skärholmens gård. Bävern, med familj, har börjat att bygga sitt hus, och trädfällningen har lett till stök och oönskat bråte i Sätraskogen.

Enligt vissa. Enligt naturintresserade är död ved i själva verket en av de viktigaste förutsättningarna för biologisk mångfald. En av dem är Love Örsan, parkingenjör på stadsdelsförvaltningen:

– Det finns insekter och svampar som behöver döda träd som bryts ner långsamt. En del besökare hör av sig till oss och tycker det är skräpigt, medan andra står och kikar efter fåglar och vill att vi ska se till att bevara den döda veden.

Den största faktorn som lett till att död ved, i svenska skogar minskat är, inte oväntat, skogsindustrin. Stads­delen har räknat på den döda veden i Sätraskogen och konstaterat att det är ganska gott om den, men det skulle behövas något mer.

En varm doft av harsyra?

För att bevara mångfalden i Sätraskogen, men samtidigt minska stöket för exempelvis joggare och andra på skogspromenad, har stadsdelen tagit de fällda pinnarna och flyttat dem till en särskild plats.

Bland annat har man byggt ett insektshotell. På så vis ligger det inte pinnar överallt, samtidigt som humlor och knott har en plats att leva, äta och bli slukade av fåglar. Fåglar som i sin tur kan skådas av naturintresserade.

– Det är inte liv och död, men det är en känslig fråga. Det är en viktig roll som naturreservatet har, och vi måste försöka göra på ett sätt som gör att folk tycker om att vara ute och vistas där. Så i en sådan här liten... märklig, konstruktion ryms en ändå väldigt viktig fråga för naturvården.