Jobbstopp. Kommunen som arbetsgivare uppmanar sina anställda att stanna hemma. Foto: Rolf Andersson

Vallentuna ber anställda att jobba hemifrån

Kommunanställda som har varit i coronadrabbade områden uppmanas nu att stanna hemma från jobbet, trots rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

  • Publicerad 09:16, 2 mar 2020

Sportlovet blev precis lite längre för vissa. Anställda i kommunen som har vistats i coronadrabbade områden uppmanas nu att inte gå till sin arbetsplats den här veckan. Nu får de jobba hemifrån, alternativt stängas av från sina arbetsuppgifter, av hänsyn till riskgrupper och för att minimera risken för smittspridning.

– Vi har tittat på det här tillsammans med alla andra kommuner i länet och har haft en intensiv dialog med berörda myndigheter. Vi försöker balansera beslutet för att göra det så förnuftigt som möjligt utan att ta i för mycket, säger kommunens kommunikatör Henrik Kelfve.

Frivillig karantän från skolan

Dessutom har man möjlighet att låta sina barn stanna hemma från skolan i frivillig karantän i upp till två veckor om man har rest i ett coronadrabbat område, även om barnen inte uppvisar några symtom.

– Sedan får vi se hur det här utvecklar sig, vi har länskonferenser kring det här i stort sett dagligen, säger Henrik Kelfve.

Inga av grannkommunerna

Hur många som nu blir tvungna att stanna hemma är oklart. Varken Danderyd, Täby, Upplands-Väsby eller Stockholms stad rekommenderar kommunanställda utan symtom att stanna hemma. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna personer utan symtom ska fortsätta leva som vanligt.

– Det är ju den allmänna rekommendationen till människor, men vi som är ansvariga för verksamheten har samordnat det här med andra kommuner och de rekommendationer vi får, säger Henrik Kelfve.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt