Biblioteket anlitar väktare för att få bort stöket

Förr kunde ungdomsgäng på 30 personer hänga i Vallentuna kulturhus, skära i möbler och spela musik. Då fick biblioteket nog och anlitade väktare. Nu är stämningen lugnare.

  • Publicerad 08:51, 23 mar 2016

Det började i höstas. Ungdomar skar sönder möbler och eldade i Kulturhuset. De var högljudda och lyssnade inte på tillsägelser.

– Vi hoppades att det skulle gå över av sig självt. Vi vill ha barn och ungdomar i vårt bibliotek, det är en demokratiaspekt. Men bibliotekarierna kände sig utsatta och besökare fick inte läsro, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef.

Sedan 1,5 månad finns väktare på plats.

– Jag tycker att det är jättejättetråkigt men det är många bibliotek som har väktare i sina verksamheter. Men det är tråkigt – och dyrt, det är ju verksamhetspengar som tas till det här, säger Marie Gustavsson.

”Trevligt att göra skillnad”

En av de väktare som jobbar på bibblan är Peter Ekström. Han trivs med sitt jobb.

– Man får stävja bråk så att personer känner sig lugna och trygga, det är rätt trevligt att man gör skillnad.

Det är sällan väktarna hamnar i handgemäng i Vallentuna, berättar Peter Ekström.

– Främst sköter vi det verbalt. Jag tror det beror på hur man är själv, det gäller att vara cool så långt som möjligt.

Peter Ekström säger att det är bra ungdomar det handlar om, att de inte har någonstans att vara.

Det gäller också de unga som står med sina EPA-traktorer i Coop-garaget. Både boende och garagebesökare har upplevt att garaget är otryggt. Ungdomarna röker, kör på tomgång och skräpar ner.

– Ibland ställer jag mig vid ingången och då kommer de körande, vinkar och åker därifrån.

Nu vill vaktbolaget ordna informationsmöte för ungdomarna.

– Vi vill berätta vad som händer med människor när de känner otrygghet, säger Harald Paulsson, vd för Larmassistans.

Han får uppdrag även från handlarna i centrum.

– Vi har tagit många klottrare och avvisat ungdomar från allmänna platser när de är där utan ett syfte. Då har vi rätt att avvisa dem. Vissa dagar har det varit rätt kaotiskt men sedan en vecka har det minskat. Vi tycker synd om ungdomarna, men centrum är inte till bara för dem, säger Harald Paulsson.

Reagerar först nu

Marie Gustavsson har jobbat i bibliotek i 30 års tid, och säger att stöket alltid funnits.

– Det är inte en nyhet. Men det är lite nytt att vi reagerar. Vi har varit lite för avvaktande med det tidigare. Det är också en signal mot besökarna, att det inte är accepterat att göra hur som helst.

Hon säger att personalen trivs med att ha väktare i lokalerna.

– Det är ett stöd, att det finns en person som går runt och kan snacka med ungdomarna. Personalen kan ägna sig åt det de ska göra, ge litteraturtips, information, det som är det dagliga ansvaret. De känner en lättnad.

Vallentunagänget städar upp i skogen – från hästryggen

Nyheter Nytt initiativ ska inspirera fler att plocka skräp i naturen Du kanske har hört talas om fenomenet plogging – där löpare passar på att plocka skräp under sin runda? Nu har Karin Strandberg startat motionsformen Pick and ride i Vallentuna, där skräpplockning...fredag 24/5 16:36

14-åring rånades i Danderyd

Nyheter ✓Blev slagen ✓Tre gärningspersoner I onsdags ryckte polisen ut till Viktor Rydbergs väg i Danderyd, där en 14-årig flicka ska ha blivit rånad och slagen av tre gärningspersoner.fredag 24/5 13:40
Stockholm Direkt