Marie Gustavsson, bibliotekschef i Vallentuna. Foto: Anton Kyhlbäck

Vallentuna bibliotek blir mobilt under 2019

Lånen minskar men besöken ökar på biblioteken i Vallentuna. Nu ska bibblan bli mobil – för att få fler att leta sig in i böckernas värld. Samtidigt storsatsar man på att hitta ungdomarna.

  • Publicerad 16:33, 10 jan 2019

2017 lånades över 185 000 olika medier vid biblioteken i Vallentuna. Allt från vanliga böcker till ljudböcker och filmer. Den siffran sjönk under 2018 till 179 000.

Samtidigt ökar besöken med fyra procent, till 223 895 under 2018, på biblioteket i Vallentuna centrum. Marie Gustavsson tror att allt fler ser biblioteket som en mötesplats, men att Vallentunaborna inte nödvändigtvis ser verksamheten som särskilt modern.

– Man har sett en förskjutning i det digitala, men samtidigt så är lokalerna fortfarande väldigt lika från hur de såg ut förr. Det gör nog att vi missar en del, säger hon.

Kulturhuset färdigställdes 2012 och två år senare tillträdde Marie Gustavsson, tidigare enhetschef vid Stockholms stadsbibliotek, som bibliotekschef. Ett av bibblans mål är att bli en självklar del i invånarnas liv – en satsning som fortsätter under 2018.

I år leasar biblioteket en transportbil med plats för både böcker och sällskapsspel.

– Biblioteket kommer att kunna köra ut till olika evenemang i bygden, eller till äldreboenden. Men det blir inte att vi kör ut varje dag, säger hon.

Satsningar under 2019

Statens kulturråd fick under fjolåret ett anslag på 225 miljoner kronor med målet att stärka biblioteken som en demokratisk mötesplats. Vallentuna kommun sökte en miljon och fick ett anslag på 750 000 kronor.

– Vi arbetar mycket med att nå ungdomar. Till exempelvis har vi bokat in Clara Henry som är väldigt populär. Vi har också fler besök av den typen.

Under 2018 anställde biblioteket i Vallentuna en ungdomsbibliotekarie som ska locka fler unga till biblioteket och arbeta med integration genom olika kulturprojekt. Foto: Anton Kyhlbäck

Vad gör ni mer för att locka in till den litterära världen?

– Vi har fyra anställda som arbetar med unga, från de allra minsta till de lite äldre, och även med föräldrar för att prata om språkutveckling. Det viktigaste är att börja tidigt, och att fånga föräldrarnas intresse, säger Marie Gustavsson.

En av satsningarna är kulturgruppen för unga. Där samlas personer med olika modersmål för att få nya bekantskaper och att träna på språket. Den 18 januari sätter de upp teaterföreställningen "Ung i världen" på kulturhuset.

– Jag tror att det viktigaste är att göra biblioteken till en träffpunkt, en plats att möta andra. Om man har det med sig så kommer de senare i livet, som när man går på högskolan.

"Vi behöver göra mer reklam"

Förutom integrations- och språksatsningar är de även i framkant när det kommer till teknik, säger Gustavsson. Tjänsterna Cineasterna och Pressreader är två gratistjänster för låntagare med filmer och tidningar från olika länder. Men alla känner inte till dem:

– Det skulle kunna vara fler. Det behöver vi göra mer reklam för. Det är viktigt att biblioteken kan vara en plats där man kan lära sig mer om det digitala samhället. Inte bara genom tjänster utan även sådant som källkritik.

Innan Marie Gustavsson började som bibliotekschef i Vallentuna, 2014, arbetade hon på stadsbiblioteket vid Odenplan. Hon är uppvuxen i Danderyd med rötter i Norrort och känner sig hemma i Vallentuna, berättar hon. Foto: Anton Kyhlbäck

Hästägare i Täby vädjar efter fortkörningarna

Nyheter "Blir en häst rädd så går det inte att hålla i den" Under flera år har Prästgårdsstallet haft problem med fortkörning vid stallet. Nu uppmanar de förbipasserande att sakta ner.torsdag 27/6 11:37

SE BILDERNA: Så blir nya Krigsarkivet i Arninge

Nyheter ✓Hemligt material ✓Kartsamling Vid årsskiftet kommer en stor byggnad stå klar i Arninge. Den ska rymma 700 hyll-kilometer historiska handlingar – när Riksarkivets krigsarkiv flyttar in.onsdag 26/6 16:59