Deltar. Vallentuna är med i övningen, men vi kommer inte få se några praktiska moment i kommunen. Foto: Anders Ekström

Vallentuna deltar i försvarsövning

Vallentuna kommun meddelar att de deltar i Totalförsvarsövning 2020 – men det blir inga soldater som springer runt på gatorna, menar Fredrik Sandell, säkerhetssamordnare på kommunen. "Nej, det blir fullständigt odramatiskt", säger han.

  • Publicerad 17:10, 23 jan 2020

Sedan november 2019 har det i Sverige genomförts en totalförsvarsövning, kallad TFÖ2020. Nu meddelar Vallentuna kommun att även de deltar i övningen. Men på vilket sätt går inte att uttala sig om.

– Det är belagt med sekretess, eftersom Vallentuna är en kommun som är en del av totalförsvaret, säger Fredrik Sandell, kommunens säkerhetssamordnare.

Största övningen på 30 år

Övningen ska pågå fram till sista december 2020 och är den största övningen i sitt slag på 30 år. Den är uppdelad i flera olika delar och visuellt kommer den att kulminera under sommaren med den militära övningen Aurora 20, som främst kommer att ta plats i Skåne och Blekinge. Men i Stockholmsregionen är det inga stora, praktiska övningar planerade.

– Nej, vi kommer inte att se några praktiska inslag, eller någon civil variant av Aurora 17. Det blir fullständigt odramatiskt, säger Fredrik Sandell.

Övar seminarier

Bakgrunden till att TFÖ2020 genomförs är det försämrade säkerhetsläget runt Sverige, enligt försvarsmakten. Syftet är att övningen ska öka Sveriges motståndskraft och i vissa delar av landet kommer man att öva på väpnade strider. Men några sådana blir det alltså inte i Vallentuna. En del av Vallentunas medverkan i övningen är redan avklarad. Det kan Fredrik Sandell berätta om nu:

– En liten komponent som Vallentuna har genomfört handlar om seminarieövningar. Man kikar på scenarion och funderar på hur man skulle hantera de scenarierna på kommunal nivå.