Familjen. Lotta Ramberg, här med bröderna Tobias och Mattias Engstedt, kämpar för att Tobias ska få stanna i Vallentuna. Foto: Privat/Hege Hellström

Vallentuna flyttar Lottas bror – till Tierp

Lotta Rambergs bror, Tobias, 31 år, har Downs syndrom, är autistisk och har grav social fobi. Han kan därför inte bo ensam. När Tobias behov ändrats föreslår kommunen ett nytt boende i Tierp, trots att hela hans familj bor i Vallentuna.

  • Publicerad 15:58, 1 okt 2018

För 13 år sedan flyttade Lotta Rambergs bror Tobias till Bällsta serviceboende.

– Det var en stor process för honom, det tog sex månader att flytta honom dit. Men det har fungerat bra i elva år, säger Lotta.

Miljön på boendet har dock blivit sämre och Tobias mående likaså.

– I november klassades han om till en femma, det är det största vårdbehovet man kan ha.

Nu har företaget som driver Bällstabergs serviceboende Nytida sagt upp Tobias plats. Därför måste han flytta.

– De säger att han fått ändrade och större behov av vård. Men han har haft samma behov av vård, bara det att han inte fått det tillgodosett, säger Lotta.

"Har samma personaltäthet"

Lotta upplever att det blivit färre personal per antal brukare.​ Men enligt Fredrik von Malmborg, sektorchef på Nytida, stämmer det inte.

– Det har inte ändrats någonting, vi har samma personaltäthet. Men det är behovet på form av boende som ändrats. Han bor i servicebostad, egen lägenhet. Kommunen har gjort bedömningen att pojken skulle behöva bo i gruppbostad, säger Fredrik von Malmborg.

– Jag upplever att vi, tillsammans med kommunen och familjen, försöker hitta de bästa lösningarna för honom.

"Är en katastrof"

I stället har kommunen föreslagit ett boende i Tierp, något som Lotta är väldigt kritisk till.

– Vi bor i Vallentuna hela familjen. Mina föräldrar är gamla, min pappa är 77 år och bör nog inte köra så långt som till Tierp. De kommer inte kunna hälsa på Tobias, och då sitter han i Tierp och har hela sin familj i Vallentuna.

– Vi är de enda Tobias har. Det är omänskligt.

​Lotta har fått höra av kommunen att det inte finns någon ledig plats i någon närliggande kommun.

– Tycker kommunen inte att det finns något boende i någon närliggande kommun så att Tobias inte behöver flytta bort från allt han känner till och sin familj? Det är en katastrof.

"Är inte bra"

David Gyllenstråle, tf socialchef i Vallentuna, kan inte uttala sig om individärendet men säger att det är brist på platser gällande service- och gruppbostäder inom kommunen.

– Ibland kan det vara så att det inte finns någon intern eller extern utförare inom kommunen som har kompetens att hantera ett visst vårdbehov. Vårt första fokus är att kunden ska få sitt vårdbehov omhändertaget.

– Vi vet hur viktigt det är med närheten till familj, men finns inte den valmöjligheten måste vi titta utanför kommunen. Men det är inte bra när vi behöver placera en kund långt ifrån sin familj.

Att flytta en Vallentunabo över elva mil från sin hemkommun, vad säger du om det?

– Då har myndighetsutövningen gjort en bedömning att det är det närmaste stället där vi hittar ett boende där den här människan får sitt behov tillgodosett, säger David Gyllenstråle och fortsätter:

– Elva mil, det är långt, det kan jag hålla med om. Men målet är att vi ska utveckla så mycket vi kan inom Vallentuna kommun, så att vi ska kunna ta hem kunder som bor utanför om de önskar det.

Vad ska ni göra för att förändra det här?

– Vi försöker utveckla, främst genom egen regi, så att vi ska kunna ge det stöd till kommuninvånarna som behövs. Sedan försöker vi prata med externa verksamheter var de kan etablera sig i Vallentuna och vad vi har för behov.

SE BILDERNA: Så blir nya Krigsarkivet i Arninge

Nyheter ✓Hemligt material ✓Kartsamling Vid årsskiftet kommer en stor byggnad stå klar i Arninge. Den ska rymma 700 hyll-kilometer historiska handlingar – när Riksarkivets krigsarkiv flyttar in.onsdag 26/6 16:59

Efter larmet: Inget farligt ämne i paket i Vallentuna

Nyheter "Vet inte varför folk tyckte det var jobbigt att andas" Under onsdagen fick polisen larm om att paket som levererats till en spelbutik i Vallentuna orsakat andningssvårigheter hos personalen. Inget farligt ämne kunde dock hittas.onsdag 26/6 13:11