Distans. Kommunen arbetar intensivt för att kunna följa regeringens rekommendationer. Foto: Ella Söderberg

Vallentuna följer gymnasierekommendationer

Vallentuna går på regeringens linje: Från och med i morgon onsdag rekommenderas alla elever från gymnasiet och uppåt i hela landet att studera hemifrån. Det meddelade regeringen på morgonen.

  • Publicerad 10:48, 17 mar 2020

I dag meddelade regeringen att landets alla gymnasieskolor rekommenderas att stängas för att gå över till distansundervisning. Vallentuna kommun går på regeringens linje.

– Vi följer såklart regeringens beslut och myndigheternas rekommendationer. Intensivt arbete pågår för att lösa detta på bästa sätt, meddelar kommunens kommunikatör Henrik Kelfve till VallentunaDirekt.

Gymnasieskolor rekommenderas att stänga

Samma åtgärder rekommenderas för högskolor och vuxenutbildningar. Statsministern meddelade samtidigt att regeringen förbereder en stängning av samtliga grundskolor och förskolor.

– Vi följer rekommendationen från ansvarig myndighet. Vi kan komma i en sådan situation, vi är inte där. Det gäller att göra rätt åtgärd vid rätt tillfälle, beslut fattas utifrån expertkunskap. Vi följer det, vi förbereder det, men det finns ingen tidsplan, säger Stefan Löfven, enligt Aftonbladet.

På pressträffen medverkade också utbildningsminister Anna Ekström, ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

Studiemedel?

Många studenter i högre utbildning är oroliga över vad som ska komma att hända med studiemedlet från CSN.

– Det här väcker frågan om studiemedel och studenters försörjning. Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut. Men ni står också trygga med försörjning om utbildningen ställs in, rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningen förbereder regeringen ett förslag för att möjliggöra utbetalning av studiemedel även om utbildningen helt skulle ställas in.

Stockholm Direkt