Rörda. Vallentunaborna har hittills skänkt 43 600 kronor på sju dagar för att hjälpa familjen ha råd med operation. Bilden är från när vi träffade familjen Orellana 2017. Foto: Hege Hellström

Vallentuna går samman för att hjälpa familjen med operation

Facebookinsamlingen "Hjälp oss få vår mamma och fru tillbaka!" har fått in över 43 600 kronor på sju dagar. Bakom den står Gabriel Orellana, som försöker samla till hustrun Annas diastas-operation, som kan innebära slutet på en elva års lång kamp.

  • Publicerad 11:39, 10 sep 2019

Efter elva år av konstanta magsmärtor och starka mediciner fick småbarnsmamman och Vallentunabon Anna Orellana reda på att hennes magmuskler var separerade med tio centimeter. Det kallas rektusdiastas och kan uppstå efter graviditet, när magmusklerna inte går tillbaka igen efter förlossningen. Är mellanrummet två centimeter eller bredare räknas det som diastas.

Det i kombination med endometrios, sjukdomen som ofta orsakar starka smärtor i samband med mens, kan vara förklaringen till varför Anna haft sådana extrema magsmärtor.

Kräks av smärtorna – utan ersättning i ett år

Diastas kan ofta tränas bort men i Annas fall krävs operation.

– Den här operationen kan ta oss tillbaka igen så att hon kan börja jobba, träna, leva livet och ta hand om sina barn, säger Gabriel Orellana.

VallentunaDirekt träffade familjen Orellana hösten 2017. Då var Anna enbart diagnotiserad med endometrios och hade stått utan ersättning från Försäkringskassan i ett år.

Paret, som har två barn på 6 och 11 år, har fått leva på endast en månadslön i 3-4 år nu. Det och kostnaderna för en advokat som familjen anlitat för att överklaga Försäkringskassans beslut att inte godkänna Annas sjukskrivning har gjort att familjen har svårt att få råd med operationen.

"Har känt sig så jävla ensam"

Operationen för Annas diastas ska göras av plastikkirurg och kostar 75 000 kronor.

För att ha råd testade Gabriel att starta en Facebookinsamling som han döpte till "Hjälp oss få vår mamma och fru tillbaka!" – och responsen var överväldigande.

Bara första dagen hade de fått in 20 000 kronor.

– Vi har alltid velat klara oss själva och få vårt pussel att gå ihop trots smärtproblematiken. Så när man räcker ut en hand och får sånt här gehör... Det är så ofattbart. Att man har så många bakom ryggen som stöttar en. Jag har gråtit många vändor, säger Anna Orellana.

I skrivande stund har 43 679 kronor samlats in av 119 personer på sju dagar.

– Vi har känt oss så jävla ensamma i det här, och det har inte varit lätt. Man känner kärleken. Man får en helt ny syn på mänskligheten när man ser den kärlek som finns runt omkring en, säger Gabriel Orellana.

Här kan du följa insamlingen

Facebook: "Hjälp oss få vår mamma och fru tillbaka!"

Det här är diastas

Under graviditet ökar avståndet mellan magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern.

Inom två till sex månader efter förlossningen drar magmusklerna vanligtvis ihop sig igen.

När avståndet består och mellanrummet är två centimeter eller mer räknas det som diastas.

Diastas kan orsaka smärta och obehag. Vanliga sympom är att det gör ont eller är obehagligt när du äter, utåtputande mage vid naveln, försvagad bukmuskulatur, bäckenbottenproblem och ont i ryggen.

Diastas behandlas genom träning eller operation (måste inte göras av plastikkirurg)

Källa: Vårdguiden 1177

Ny sushirestaurang har öppnat i Solsta

Nyheter Ägaren vill även öppna relaxresort Nu har Vallentuna fått en ny restaurang med både sushi och wok och mer är på gång. I framtiden vill restaurangägaren även erbjuda sina gäster relaxresort och karaoke.onsdag 22/1 13:04

Experten: Så kommer Stockholm att växa

Nyheter Det avgör var bopriserna kommer att ha ökat mest om tio år I takt med att Stockholm växer pressas allt fler ut i länet för att ha möjlighet att bo. Bostadsforskaren Mats Wilhelmsson pekar ut faktorerna som kommer avgöra vilka områden i Stockholm som...onsdag 22/1 7:00
Stockholm Direkt