Hopp. I tisdags lyste Vallentuna för alla de som tar sitt liv i Sverige varje år, för att öka kunskapen om hur självmord kan förhindras. Foto: Privat

Vallentuna tände ljus för att få fler att prata om självmord

Igår var det suicidpreventiva dagen, som ska uppmärksamma och öka kunskapen kring självmord. I Vallentuna höll man en ljusmanifestation vid Vallentuna kyrka.

  • Publicerad 11:36, 11 sep 2019

Ju fler som vågar prata om det, ju fler liv kan man säkert rädda.

På tisdagen samlades runt 120 Vallentunabor tillsammans med representanter från organisationen Suicide Zero och Vallentuna församling, utanför Vallentuna kyrka.

Där tände man 1574 ljus, ett för varje person som tog sitt liv i Sverige förra året.

– Antalet ökar och det går ner och upp i åldrar. Senaste siffran jag hörde var att den yngsta var nio år. Det är viktigt att man vågar prata om det och fråga hur folk mår. Att psykisk ohälsa inte ska vara så tabubelagt och framförallt inte självmord, säger Raija Ziden, volontär på organisationen Suicide Zero.

Internationell dag

Internationella suicidpreventiva dagen uppmärksammas varje år den 10 september med olika arrangemang runt om i världen. Dagen instiftades av FN:s Världshälsoorganisation och finns för att öka kunskapen om hur självmord kan förhindras.

I år är första gången som Vallentuna är med och uppmärksammar dagen, och initiativet kommer från Raija Ziden.

– Jag är uppväxt i Vallentuna så det ligger mig varmt om hjärtat att göra det här och jag vet att folk har förlorat anhöriga under åren. Jag tycker att det här ska göras i alla kommuner. Ju fler som vågar prata om självmord, ju fler liv kan man säkert rädda.

Under kvällen var det många som kramades och pratade med varandra, berättar Raija.

– Det var mycket kramar, omtanke och kärlek. Mycket ljus i mörkret. Många kom fram och sa att de uppskattade initiativet mycket.

Så kan du få hjälp

Ring 112 för akut vård eller hjälp.

På vårdguiden 1177 finns info om hur du kan söka psykiatrisk vård och tips om chattar och jourtelefoner.

Mind - självmordslinjen har öppet alla dagar kl 06-24 och nås på telefon 90101 och chatt.

Fler tips och råd hittar du på www.suicidezero.se/hjalp.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt