Bää. Klövarna måste verkas, annars kan fårägaren få konsekvenser. Foto: Unsplash

Vallentunabo vanskötte får - tvingas till åtgärder

Trots inspektion och synpunkter från länsstyrelsen så verkade fårfarmen ändå inte klövarna på ett av djuren och flera synpunkter på byggnaderna kvarstod. Nu kräver länsstyrelsen att problemen ska åtgärdas.

  • Publicerad 12:58, 16 jan 2020

Skräp i hagen, baggar som saknade ligghallar och får med alldeles för långa klövar. När länsstyrelsen gjorde sitt återbesök hittade de dessutom ett dött lamm i en så kallad ligghall. Nu har en fårbonde i Vallentuna fått föreläggande enligt djurskyddslagen för att ha brustit i djurhållningen. Länsstyrelsen har hittills gjort två planerade inspektioner som båda genererade i anmärkningar. 

– Vi har gjort många kontroller på fårgårdar i Stockholmsområdet under 2019, och det är väldigt få som leder till ett föreläggande. Det är mindre än en handfull där vi behöver ha tvingande åtgärder, säger Maria Ottosson, djurskyddssamordnare på Stockholms länsstyrelse. 

Fick fyra veckor på sig

Att få ett föreläggande innebär att länsstyrelsen kräver att man åtgärdar problemen inom en viss tidsram, i det här fallet fyra veckor efter att fårägaren bekräftar att han har mottagit föreläggandet. Bekräftelsen har i skrivande stund inte kommit in. När det är gjort har han fyra veckor på sig att verka klövar, ordna ligghallar och förbättra sina utfodringsrutiner. 

Så räddades mjölkbönder i Vallentuna från fjolårets torka

– Men det här ska ju sägas att det är hans första föreläggande. När det gäller djurskyddslagen så kan man skriva fler förelägganden, och om man inte bättrar sig så kan man skriva föreläggande med vite, säger Maria Ottosson.