Livserfarenhet. Vallentunabon Hans Karlsson debuterar som författare vid 83 års ålder. Vid sidan av skriver han ner sina livserfarenheter till barnbarnen. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Vallentunabon Hans, 83, debuterar som författare

Hans Karlsson från Vallentuna skriver ner fragment från sitt 83-åriga liv och samlar dem i en bok till familjen. Det gav honom en ny idé – att skriva en roman. Nu debuterar 83-åringen som författare.

  • Publicerad 16:34, 3 apr 2019

– Det är inte för sent att börja med något. Sen är man ju privilegierad som råkar ha huvudet i ordning, säger 83-årige Hans Karlsson som har bott i Vallentuna i 52 år.

Han har precis publicerat sin första roman – en påhittad berättelse på 485 sidor som delvis utspelar sig i hemtrakterna. Den heter "Deras yttersta vilja" och handlar om en familj som får problem relaterat till arv.

– Det bara kom till mig. Jag ville berätta om en familj. Jag får massa tankar i huvudet och så blir det någonting. Det var svårt att få stopp när jag väl hade börjat, säger Hans och tillägger att en lång livserfarenhet har underlättat skrivandet, men att allt i boken är påhittat.

Kul att lämna något efter sig

Att ha debuterat som författare tycker han känns roligt, också för att man lämnar något efter sig när man dör. Nu har han börjat skriva på en uppföljning till romanen.

– Det är roligt att lämna något efter sig, något beständigt. Det var en speciell känsla att hålla i den färdiga boken som jag har jobbat på i två år. Jag är nog lite stolt faktiskt, säger Hans.

I slutet av boken riktar han ett tack till familjen – särskilt till barn- och barnbarnen som hjälpt till när datorn har strulat.

Berättar om livet i Vallentuna

Samtidigt skriver Hans också en bok om sitt liv – men den är bara för hans familjs ögon. Han har gått några mindre skrivarkurser och började skriva för cirka 15 år sedan. Då föddes idén om att skriva ner livet i form av små berättelser, så att de som kommer efter honom alltid kan minnas dem. Ett exempel är de där busen och sattygen i Täby Kyrkby, som ett kapitel heter.

– Nu börjar man bli så gammal att man ser tillbaka på livet. Jag tror generellt att vi människor är dåliga på att fråga våra äldre om hur de hade det. Så nu ska jag skriva ner allt jag kommer ihåg så de som kommer efter mig också kommer ihåg. Det är roligt att det kommer på pränt, säger Hans.

Han är nu uppe i 300 sidor där upplevelser från hela livet finns med och fortsätter fyllas på. Samlingen kallar han för "Hans berättar och funderar".

– Visst kan man släktforska, men då får man mestadels bara torra data, säger han.

Rekommenderar du andra Vallentunapensionärer att följa ditt exempel?

– Jo, men jag vill inte komma med något råd. Var och en får göra som man känner. Vi alla har ju olika förmågor. Alla behöver ju inte skriva. Men jag tycker det är viktigt att ha något att göra när man blir äldre.

Nyfiken på Hans bok?

Boken är tryckt i 200 exemplar och finns att köpa på sajten litenupplaga.se

Henriks spel tar Mörbyeleverna ut på äventyr i skolan

Nyheter "Ville hitta ett nytt sätt att få klassrummet levande" Hallå där, Henrik Isacsson, SO-lärare på Mörbyskolan! Du har gjort dataspelet Escape Room till dina elever – varför då?tisdag 25/6 16:57

Hägernäsbor vill se bibliotek i centrum

Nyheter "Vi tror att det skulle skapa en mötesplats" Nu vill en grupp Hägernäsbor skapa en nya mötesplats i centrum – genom att flytta det lilla biblioteket från Hägernässkolan till Radarvägen.tisdag 25/6 16:26
Stockholm Direkt