Företaget som Marianne menar lurade henne säljer bland annat abonnemang på en brandvarnar-tjänst. Foto: Mostphotos

Vallentunabon Marianne lurades att köpa brandvarnare

Marianne svarade "ok" på ett sms från en försäljare. För att bekräfta att hon fått meddelandet, trodde hon. Men två veckor senare visade det sig att hon ingått ett avtal som var för sent att ångra. Nu har hon anmält företaget.

  • Publicerad 11:55, 6 nov 2019

Företaget Förebygg Norden AB är baserat i Kista, och har uppmärksammats i media eftersom många känt sig lurade av deras försäljning.

Marianne Torberger, 73, från Vallentuna är en av de som bundit upp sig på ett abonnemang – utan att ha förstått att hon godkänt det.

– De ringde flera gånger, så mycket att jag till slut svarade. Då började de med sitt försäljningssnack, och sa att de skulle skicka massa papper och ett sms för bekräftelse. Jag sa att jag ville kolla igenom allt för att se vad det handlade om, säger Marianne.

När hon lagt på luren kom ett sms, med länk till ett villkor för abonnemanget. I sms:et stod det att Marianne skulle svara "ja" för att ingå avtal.

"Ok", svarade hon direkt för att bekräfta att meddelandet nått fram, och tänkte att hon skulle läsa avtalet i lugn och ro lite senare.

Anmält till ARN

Två veckor senare landade en brandvarnare på dörrmattan. Hon skickade tillbaka den och kollade på avtalet. Där framgår att även att ett "ok" som svar på sms:et räknas som bindande.

Själv menar Marianne att det är uppenbart att hennes "ok" betyder att hon ska läsa igenom avtalet senare. Avtalet, som skulle ha kostat henne 169 kronor i månaden i två år, har gjort att hon fått inkassokrav.

Hon bestrider dock fakturorna, och har anmält företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Företagets vd Johan Hilding har avböjt intervju, men svarar via mejl att det ska framgå i meddelanden från försäljare att både "ja" och "ok" kan vara bindande.

I meddelandet, som bifogats som bilaga i anmälningen till ARN och som VallentunaDirekt tagit del av, står dock inget om att "ok" kan leda till att avtalet inleds.

Enligt tidningen Hem & Hyra, som skrev om Förebygg Norden AB tidigare i höstas, hade företaget då anmälts till Konsumentverket 120 gånger, och till ARN 98 gånger.

Johan Hilding svarade då att siffran var liten i relation till de 30 000 kunder som tecknat abonnemang med företaget på två år.

ARN har ännu inte tagit ställning till Marianne Torbergers anmälan.

De läser läxor för integration

Nyheter Samlar nya och gamla Vallentunabor Det är svårt att lära sig svenska. Det upplever flera nyanlända i Vallentuna. Så när Benjamin, 22, och Erfan, 19, startade en förening för att erbjuda stöd med svenskaläxorna, blev uppslutningen stor.fredag 15/11 16:11

Redaktionen i Täby där både zombies och sport får ta plats

Nyheter Dagliga verksamheten på Kemistvägen låter kreativiteten flöda Sport, film och krönikor. Ämnen är många och breda när Redaktionen i Täby väljer vad de ska skriva om. Tillsammans skapar de tidningen Blaskan och zombiefilmer.fredag 15/11 15:53
Stockholm Direkt