Företaget som Marianne menar lurade henne säljer bland annat abonnemang på en brandvarnar-tjänst. Foto: Mostphotos

Vallentunabon Marianne lurades att köpa brandvarnare

Marianne svarade "ok" på ett sms från en försäljare. För att bekräfta att hon fått meddelandet, trodde hon. Men två veckor senare visade det sig att hon ingått ett avtal som var för sent att ångra. Nu har hon anmält företaget.

  • Publicerad 11:55, 6 nov 2019

Företaget Förebygg Norden AB är baserat i Kista, och har uppmärksammats i media eftersom många känt sig lurade av deras försäljning.

Marianne Torberger, 73, från Vallentuna är en av de som bundit upp sig på ett abonnemang – utan att ha förstått att hon godkänt det.

– De ringde flera gånger, så mycket att jag till slut svarade. Då började de med sitt försäljningssnack, och sa att de skulle skicka massa papper och ett sms för bekräftelse. Jag sa att jag ville kolla igenom allt för att se vad det handlade om, säger Marianne.

När hon lagt på luren kom ett sms, med länk till ett villkor för abonnemanget. I sms:et stod det att Marianne skulle svara "ja" för att ingå avtal.

"Ok", svarade hon direkt för att bekräfta att meddelandet nått fram, och tänkte att hon skulle läsa avtalet i lugn och ro lite senare.

Anmält till ARN

Två veckor senare landade en brandvarnare på dörrmattan. Hon skickade tillbaka den och kollade på avtalet. Där framgår att även att ett "ok" som svar på sms:et räknas som bindande.

Själv menar Marianne att det är uppenbart att hennes "ok" betyder att hon ska läsa igenom avtalet senare. Avtalet, som skulle ha kostat henne 169 kronor i månaden i två år, har gjort att hon fått inkassokrav.

Hon bestrider dock fakturorna, och har anmält företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Företagets vd Johan Hilding har avböjt intervju, men svarar via mejl att det ska framgå i meddelanden från försäljare att både "ja" och "ok" kan vara bindande.

I meddelandet, som bifogats som bilaga i anmälningen till ARN och som VallentunaDirekt tagit del av, står dock inget om att "ok" kan leda till att avtalet inleds.

Enligt tidningen Hem & Hyra, som skrev om Förebygg Norden AB tidigare i höstas, hade företaget då anmälts till Konsumentverket 120 gånger, och till ARN 98 gånger.

Johan Hilding svarade då att siffran var liten i relation till de 30 000 kunder som tecknat abonnemang med företaget på två år.

ARN har ännu inte tagit ställning till Marianne Torbergers anmälan.

Planen för Danderyds välfärdsmiljoner – ingenting

Nyheter M-ordförande: "Inga nya satsningar eller löften" Över 11 miljoner tillkommer till kommunen efter ny överenskommelse om välfärdsmiljarderna. Hanna Bocander (M) ser inte den utökade budgeten som ett tillfälle att göra några nya satsningar.fredag 24/1 16:29

Anna får pli på hundarna i Norrort

Nyheter "Det finns ingen manual" En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.fredag 24/1 15:26
Stockholm Direkt