Förlängs. Ambulanser från Vallentuna fortsätter att köra till Norrtälje sjukhus. Foto: Mostphotos

Vallentunabor tvingas bli kvar längre på sjukhus

Sedan början av november har ambulanser från Vallentuna och Österåker omdirigerats till Norrtälje sjukhus för att avlasta Danderyd. Och väntetiden för att få åka hem från sjukhuset skiljer sig åt för patienter från Vallentuna och Norrtälje.

  • Publicerad 17:12, 5 dec 2018

I oktober skrev vi om att ambulanser från Vallentuna och Österåker omdirigeras till Norrtälje sjukhus för att avlasta Danderyd när den nya intensivakuten på Karolinska i Solna öppnade.

Nu har hälso- och sjukvårdsförvaltningen beslutat att ambulanserna ska fortsätta köra till Norrtälje fram tills 31 januari 2019. Anledningen till att man valt att förlänga avtalet är för att fortsätta avlasta trycket på Danderyd.

Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare på Norrtälje sjukhus, berättar att det inte varit några större problem med att ta emot flera ambulanser. Dock har man märkt en skillnad mellan Norrtäljepatienter och Vallentuna- och Österåkerpatienter.

När en patient är färdigbehandlad, delvis redo att åka hem eller vidare till ett särskilt boende, skiljer sig väntetiden åt beroende på var patienten kommer ifrån.

– Norrtäljepatienterna väntar i snitt 0,3 dagar på att få åka, men patienter från Österåker och Vallentuna får vänta i snitt fem dagar.

Att Vallentuna- och Österåkerpatienternas väntetider är så långa, resulterar i att de får stanna kvar på sjukhuset och det blir längre vårdtider.

Olika vårdsystem

Anledningen till att det skiljer sig mellan kommuninvånarna beror på olika vårdsystem.

– I Norrtälje har vi ett kommunalförbund, en särskild organisation som är unik i Sverige. Där får organisationen pengar från både kommunen och landstinget och fördelar dem från ett och samma ställe. Det är ett nära samarbete som gör att det till exempel går att hitta äldreboende lättare, säger Per Grundberg, kommunikationsansvarig på Norrtälje sjukhus.

I Vallentuna och Österåker är det landstinget som betalar sjukhuskostnaderna, och kommunen som beställer och har hand om omsorgen.

– Vi tycker att patienterna kommer i kläm i det här, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Svårt att hitta korttidsplatser

För några veckor sedan trädde en ny lag om samverkan vid utskrivning i kraft - vilken har som syfte att minska antalet dagar som en färdigbehandlad patient blir kvar på sjukhus.

Det innebär att kommunerna ska betala om patienten blir kvar på sjukhus i mer än fem dagar. Det påverkar också situationen, menar David Gyllenstråle, socialchef på Vallentuna kommun.

– Det är en utmaning att få hem människor, att gå från 30 dagar som det varit förut, ner till fem dagar, är en påfrestning för alla kommuner. Vi måste titta extra noga och omfördela innan vi kan hitta en plats, säger David Gyllenstråle.

Han menar att det är tufft att hitta platser inom kommunen.

– Vallentuna kommun har inte haft någon överkapacitet när det gäller äldreboendeplatser och korttidsplatser. Har man brist på sådant tar det längre tid, det är anledningen till att Vallentunapatienterna har fått vänta längre.

Täby FC i final i Globen – för första gången

Nyheter "Det är fantastiskt roligt att motbevisa alla" Täby FC gjorde det omöjliga och slog oslagbara Iksu i sista semifinalmatchen i högsta ligan i innebandy. Nu väntar en tuff finalmatch.tisdag 23/4 17:08

Rasmus från Kårsta har Sveriges tredje snyggaste epa

Nyheter Vann pris på stor fordonsmässa När de snyggaste epa-traktorerna skulle utses på Skandinaviens största bil- och mc-show i helgen kom epan som Kårstabon Rasmus Åkerberg byggt på tredje plats.tisdag 23/4 16:38