Politik. Beslutet fattades i kommunstyrelsen i måndags. Foto: Rolf Andersson

Vallentunabor vill kunna påverka mer

Vallentunas invånare vill ha mer inflytande i sin hemkommun. Det stod klart efter en undersökning från SCB som gjordes under 2019. Nu har kommunstyrelsen fattat beslut om att arbeta med det här.

  • Publicerad 17:07, 18 feb 2020

Vallentunas invånare ska få mer inflytande. Men inom vad? Det återstår att se.

– Det är just det vi ska jobba med, säger Emelie Hallin, stabschef på kommunledningskontoret.

Bakgrunden är en medborgarundersökning som genomfördes förra året av SCB. 1 200 personer fick frågor om hur de upplevde Vallentuna. Tre kategorier prioriterades: Hur är kommunen att leva i? Hur är kommunens verksamheter? Och hur stort inflytande har invånarna på kommunen?

Betyg upp till 40 räknas som underkänt och Vallentunas inflytande hamnade på just 40. Inte lägre än riksmedlet, men tillräckligt dåligt för att kommunen nu vill reagera.

– Vi har en strategi för demokratiutveckling som vi har antagit sedan tidigare. Men nu behöver vi jobba mer kring våra arbetssätt, säger Emelie Hallin.

Antogs i måndags

Framförallt är det invånarnas möjlighet att påverka, som kritiseras i enkätresultatet. Under måndagens kommunstyrelsemöte antog man en skrivelse om att starta en utredning för ökat inflytande för invånarna. Men vad det här kan komma att innebära i praktiken är för tidigt att säga.

– Nu behöver vi identifiera vilka områden vi kan lyfta upp, om vi ska ha några särskilda inriktningar eller så. Det här uppdraget handlar ju om att titta mer på frågorna, säger Emelie Hallin.

Kommunen vill behålla bron till Tranholmen

Nyheter "Det bästa alternativet som vi ser det" Danderyds kommun har ansökt om att få behålla bron till Tranholmen. Detta då man inte vill gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antalet passagerare i kollektivtrafik.onsdag 8/4 16:43

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

Nyheter ✓Parkour ✓Slackline ✓Skejtramper 300 Vallentunabarn har varit med på workshops för att utforma nya aktivitetsparker i kommunen. Den första ska placeras utanför fritidsgården Mega. Nu släpps den första visionsbilden.onsdag 8/4 16:31