Skatt. Det blev tillägg på över 270 000 kronor, efter att Skatteverket granskat företagets redovisning. Foto: Elena Elisseeva

Vallentunabutik får 270 000 kronor i skatteböter

Löner och varor som plockas ut utan redovisning, fakturor som betalas från privata konton, och en miljon kronor som swishats till ett privat konto. Detta har nu resulterat i stora skatteböter för en butik i Vallentuna.

  • Publicerad 17:26, 4 mar 2020

En butik i Vallentuna beläggs med extra skatter och skatteböter, och måste nu betala 276 000 kronor extra. Detta efter att Skatteverket uppdagat stora brister i butikens bokföring. Problemen har varit flertaliga och har enligt Skatteverket pågått i flera år. 

Bland annat verkar det som att ägaren och dennes partner, som drivit butiken tillsammans, har arbetat utan att ta ut lön eftersom butiken gått med så dåligt resultat. Men Skatteverket bedömer att de ändå plockat ut pengar från företagets konto, utan att det har redovisats.

Dessutom ska de ha plockat ut varor i butiken för eget bruk, till ett uppskattat värde av 2000 kronor i månaden. Nu skönsbeskattas de med arbetsgivaravgifter. 

“Ni redovisar inga löner i bolaget trots att ni har anställda. Skatteverket har skönsbeskattat oredovisad lön i tidigare perioder baserat på ej redovisade intäkter“, skriver Skatteverket i sitt beslut, och gör därmed en uppskattning av hur mycket företaget borde ha skattat.

Swish till privat konto

Det framgår också att ägaren har tagit emot swish-betalningar på sammanlagt över en miljon kronor till sitt privata konto. Därefter har företagsfakturor betalats från samma privata konto, något som enligt Skatteverkets nationella samordnare Conny Svensson kan vara brottsligt. 

– Betalningar från privata konton, hur ska man följa upp det? Det är direkt felaktigt, och innebär försvårande av skattekontroll, och kan i förlängningen innebära bokföringsbrott, säger han. 

Graverande omständigheter

Han kommenterar omständigheterna generellt och har inte varit med och handlagt ärendet i den nämnda butiken, men menar att det ändå finns väldigt allvarliga brister i en redovisning som liknar denna. 

– Det här är graverande och tyder på oerhört dålig ordning. Tyvärr ser det ut så här ibland, och det innebär att man kan skaffa sig konkurrensfördelar mot andra aktörer som sköter sig.

Om Skatteverket väljer att anmäla omständigheterna så görs det till Ekobrottsmyndigheten. Därefter är det upp till åklagare att besluta om de vill inleda en förundersökning eller inte.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt