Leksakshjältar. Här hjälps föräldrar åt att flytta leksakståget vid gamla Buketten i Lindholmen. Foto: Privat

Vallentunaföräldrar fixade lektåg till förskola – för hand

Föräldrakooperativet Tripp trapp trull i Lindholmen har lagt märke till att flera fina leksaksställningar blivit ståendes vid den nedlagda grannförskolan. Nu har leksakståget fått ett nytt hem hos dem.

  • Publicerad 11:31, 29 okt 2019

Sedan förskolebarnen på Buketten i Lindholmen flyttades till paviljonger förra året har leksaksställningarna blivit kvar på tomten. Detta har inte undgått föräldrakooperativet Tripp trapp trull som ligger i närheten.

– De kändes så dumt när det står saker och förfaller på en övergiven gård, samtidigt som vi saknar saker, säger Lotta Blomquist, förskolechef på Tripp trapp trull.

Hon kontaktade Jakob Guardian som är utemiljöansvarig på förskolan, och föreslog att de skulle fråga kommunen om de kunde få ta över några av deras leksaksställningar, däribland ett leksakståg.

Vallentuna kommun gav grönt ljus att ta över tåget, men de behövde flytta det själva.

Tog halva dagen

Så en lördagsmorgon i september samlades 8-10 föräldrar för att gräva upp och förflytta det åtta meter långa tåget.

– Varje modul vägde uppskattningsvis 250 kilo. Benen var nedgrävda som ankare, uppemot en meter ner i marken. Vi fick gräva upp samtliga 16 ben. En medlem hade en släpkärra som vi använde för att flytta det. Det tog säkert fem timmar allt som allt, berättar Jakob Guardian.

Förskolechefen ser flera fördelar med att återanvända leksaker.

– Det är bra både för ekonomin och för miljön. Det någon annan inte har nytta av längre kan vara en skatt för någon annan, säger Lotta Blomquist.

Däremot tycker hon det är viktigt att man har koll på hur leksakerna är tillverkade så att de inte innehåller gifter, och att de är säkra att leka med.

Tåget som flyttats till Tripp trapp trull väntar fortfarande på besiktning av kommunen innan barnen kan börja leka med det.
 

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Papegojan Putin fortfarande försvunnen

Nyheter Djurkommunikatör har kallats in Papegojan Putins försvinnande engagerar många människor runt om i Danderyd och Stockholm. Men trots flera insatser är han fortfarande försvunnen.tisdag 25/2 16:54
Stockholm Direkt