Anpassat. Nu börjar kälkishockey för rörelsenedsatta i Vallentuna, som är ett exempel på parasport. Foto: Stockholms Parasportförbund

Vallentunaföreningar börjar med parasport

I år börjar två föreningar med parasport, som är anpassad idrott för funktionsnedsatta, i Vallentuna. Bland annat startar para ice hockey, där man spelar i en kälke med dubbade klubbor.

  • Publicerad 15:15, 9 sep 2019

Under ett år har Vallentunas fritidsförvaltning, Stockholmsidrotten och Stockholms Parasportförbund samarbetat för att uppmuntra det lokala föreningslivet i Vallentuna att starta upp idrott för personer med funktionsnedsättningar.

– Vi vill erbjuda ett fritidsutbud för alla. Dels mår kroppen bra av att röra på sig men det lika viktigt att ha ett fritidsintresse och ett socialt sammanhang där man finner mening, säger
Ida-Maria Hallberg, tillgänglighetsstrateg på Vallentuna kommun.

Vallentuna hockey och Vallentuna innebandyklubb blir först ut att bredda sin verksamhet.

Innebandyklubben börjar med innebandy för barn och unga med neuropsykiatrisk eller kognitiv funktionsnedsättning. Något som drog igång redan i våras och äger rum i Rosendalsskolan på onsdagar.

Hoppas på fler satsningar

Vallentuna hockey startar aktiviteten para ice hockey, som är som vanlig ishockey men istället för skridskor sitter spelarna i kälkar och tar sig fram med dubbade ishockeyklubbor. Aktiviteten riktar sig främst till rörelsenedsatta men även de som inte har en funktionsnedsättning är välkomna. Det finns inte heller någon åldersgräns.

Träningen drar igång vecka 38 i ishallen på Vallentuna IP.

– Det är jättekul att vi är igång. Jag tror att det kan ge ringar på vattnet, att det kommer bli ännu fler satsningar och ett större, inkluderande idrottsutbud, säger Ida-Maria Hallberg.

Vallentuna hockey startar sin nya aktivitet i samverkan med Nacka Handikappidrott, där flera Vallentunabor redan spelar para ice hockey idag. Det innebär bland annat att spelarna får betala en och samma avgift för att träna i både Nacka och Vallentuna.

Snart kommer Vallentuna hockey även erbjuda prova på-tillfällen för de som är nyfikna och vill testa innan de går med i klubben.

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Papegojan Putin fortfarande försvunnen

Nyheter Djurkommunikatör har kallats in Papegojan Putins försvinnande engagerar många människor runt om i Danderyd och Stockholm. Men trots flera insatser är han fortfarande försvunnen.tisdag 25/2 16:54
Stockholm Direkt