Fågelperspektiv. Ett spännande perspektiv, tycker John Hellström själv. Nu är den en av de tio bästa bröllopsbilderna i världen. Foto: John Hellström

Vallentunafotograf kan vinna VM-guld i bröllopsfoto

Efter ett SM-silver är det nu dags för John Hellström att ta sig an nästa stora utmaning: VM-finalen i fotografi. I förra veckan blev det klart att han är en av de tio bästa bröllopsfotograferna i världen.

  • Publicerad 12:10, 27 jan 2020

Vallentunafotografen John Hellström fortsätter röna framgångar på internationell nivå. Nu står det klart att han är i final i VM i fotografi. 

– Bara att komma in är jag väldigt glad för, jag blev lite förvånad också. Jag tror att det är ohyggligt svårt att ta medalj här, det beror på hur domaren resonerar, säger han.

Fotade med drönare 

Han tävlar i kategorin för bröllopsfoto med en bild som han tagit ur fågelperspektiv med hjälp av en drönare. Platsen är Värmdö och brudparet har precis klivit i land på en brygga. Framför dem står gästerna och hälsar dem välkomna. 

– Det är nog de rena fina linjerna jag tycker om mest i den här bilden, förutom att den verkligen fångar ögonblicket. Jag är också väldigt glad att kunna erbjuda ett helt annat perspektiv, det vanliga är ju i ögonhöjd, säger John Hellström. 

Tävlar i landslag

Det är inte första gången han tävlar i internationella sammanhang. Det är tredje året i rad som han är med i det svenska landslaget i foto, i år som lagkapten. För att ta sig dit har han kvalat in genom att delta i de svenska mästerskapen. Inför finalen har nu en jury röstat fram tio foton vardera i sex olika kategorier, efter ett urval på över 2 300 bilder. 

– Det här är en otroligt härlig känsla, och extra roligt att kunna vara här i lag, säger han. 

Har prisats i London

När VallentunaDirekt får tag i honom är han på plats i London för en helt annan fototävling, där han redan fått pris bland annat för den aktuella VM-bilden. Här tävlar han med printar, utskrivna bilder. För att få full kontroll över resultatet så printar han alla bilder själv, hemma i sin studio i Vallentuna. 

– Lämnar man bort dem så är det risk att det blir fel, och det räcker med minsta lilla så åker man bort i tävlingen. 

Finalen avgörs i Rom, Italien, den 23 mars.

Prisad. John Hellström har tidigare vunnit priser i internationella fototävlingar. Foto: Anna-Karin Hellström