Redo. Patrik Blomqvist och sonen Eliott poserar i löparspåret. I april hoppas de få träffa fler personer med funktionsvariationer som vill vara med och springa tillsammans. Foto: Mikael Andersson

Vallentunalöparna som tränar på egna villkor

Springa eller rulla? Det väljer du själv när du springer med löpargruppen Bara Vanlig. Här får personer med funktionsvariationer träffas och träna på sina egna villkor – och i vår startar träffar upp i Vallentuna.

  • Publicerad 11:56, 14 mar 2019

I den grå soffan i Kragstalund sitter Eliott och viker koncentrerat pappersflygplan. Rätt teknik har han lärt sig genom att titta på tutorials på Youtube. Eliott är elva år och har en funktionsvariation.

På en hylla hänger hans medaljer han fått från bland annat Minimaran.

– Han älskar att springa, och det här är ett ypperligt tillfälle att träffa andra och även få den sociala biten, säger pappa Patrik Blomqvist.

Det är på hans initiativ som en gren av föreningen Bara Vanlig startas upp i Vallentuna.

Syftet med Bara Vanlig, som startades för tre år sedan av Niclas Wennerlund, är att barn och vuxna med olika funktionsvariationer ska få möjlighet att löpträna på sina egna villkor.

I mitten av april kommer Patrik Blomqvist, hans fru Annika och två andra volontärer att finnas på plats varje vecka och springa i spåret vid Vallentuna IP. De hoppas på att det ska bli ett flertal löpare som ses.

– Vi känner att vi vill göra något som kan göra skillnad för andra människor. Jag vet hur viktigt det är att röra på sig, men det är även viktigt socialt och kroppsligt, och ger en livsglädje, säger Patrik.

Löparna får själva bestämma hur långt de vill springa. Vissa springer 100 meter, och andra kanske tre kilometer. Om löpningen sker med benen eller i rullstolen spelar mindre roll, det är själva möjligheten att få göra det som är det viktiga.

– Det är är ett sätt att få nya kompisar och idrotta på fritiden, samtidigt som hela familjen kan vara tillsammans också, säger Annika.

Välkomnar alla

När gruppen träffas är det viktigt att löparen har med sig en medlöpare, ett socialt stöd i form av en personlig assistent, förälder eller kompis – men vem som helst är välkommen att springa, oavsett vilken fysisk form man befinner sig i. Efter löppasset hänger man och äter en frukt tillsammans.

Än så länge finns inget exakt datum och tid för när löpargruppen kommer starta, men den som är intresserad är välkommen att mejla Patrik (se faktaruta).

– Vi springer ju i Vallentuna, men sen om man bor i Täby får man självklart också delta, det ligger ju så nära. Vi vill att det här ska vara något som man ser fram emot varje vecka, ledordet är glädje, säger Patrik.

Bara Vanligs grundare Niclas Wennerlund understryker också vikten av att få komma ut och röra på sig, men också den sociala biten.

– Det finns ett jättebehov, inte bara för att röra på sig, utan det är minst lika viktigt att få chansen att träffa kompisar på fritiden. Här springer, rullar eller går man på sina egna villkor, oavsett vilken funktionsvariation man har, säger Niclas Wennerlund.

Flyg! Eliott och pappa Patrik Blomqvist ska börja springa i löpargruppen Bara Vanlig Vallentuna, där alla med olika funktionsvariationer får vara med och springa - på sina egna villkor. Foto: Mikael Andersson

Det här är Bara Vanlig

Startades av Niclas Wennerlund 2016 och finns idag på flera platser i Sverige.

Bara Vanlig och Niclas Wennerlund är nominerad till "Årets Eldsjäl" 2018 i kategorin Hälsa.

Ses en dag i veckan, vem som helst kan vara med och springa efter sina egna förutsättningar.

De första två gångerna får man springa gratis, sedan kommer det kosta en mindre summa som inte är bestämd ännu.

Den som är intresserad av att anmäla sig till Vallentunagruppen kan mejla Patrik på blomqvist101@hotmail.com

Den som vill veta mer kan besöka Bara Vanligs Facebooksida.

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul har laddat i veckor: ”Det är en kul fiskeform” Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.fredag 16/8 15:53

Klart: De blir nästa restaurang i Täbys deli

Nyheter "Jag tror att vi kompletterar varandra bra" Nu får Täby centrums nya matdel tillökning. Den här gången är det dumplings och te som gäller.fredag 16/8 11:44
Stockholm Direkt