Bebis. Allt fler pappor är föräldralediga, men mammorna toppar fortfarande statistiken med råge. Foto: Jannie Flodman

Vallentunapappor är hemma mest i länet

Allt fler pappor tar ut föräldradagar, enligt siffror från TCO. Men det är lång väg kvar innan det blir helt jämställt, menar TCO:s ordförande Therese Svanström.

  • Publicerad 12:06, 5 mar 2020

Det är i första hand kvinnor som går ner i arbetstid för att få ihop familjens livspussel.

Mer än en tredjedel av alla föräldradagarna i Vallentuna togs ut av pappor. Högst i länet och stadigt stigande, enligt ett pressmeddelande från, Tjänstemännens centralorganisation, TCO.

– Hur vi delar på föräldradagarna när barnen är små påverkar ekonomin och arbetslivet under lång tid. Att kvinnor tar ett större ansvar får negativa konsekvenser för kvinnors framtida löner, sjukskrivningstal och pensioner, säger Therese Svanström, ordförande i TCO, i pressmeddelandet.

Kvinnor löser pusslet

Siffrorna kommer från TCO:s jämställdhetsindex som släpptes i dag och anger hur stor andel föräldraledighet som kvinnorna i respektive kommun tar ut. Ju närmare 50 procent en kommun hamnar, desto mer jämställt är uttaget av föräldradagar. I Vallentuna ligger indexet på 64,9 procent, något bättre än snittet i Stockholms län på 67,7 procent. Sämst i länet är Salems kommun, på 71,3 procent.

Färre timmar för deltidsbarn i Vallentunas förskolor

– Det är i första hand kvinnor som går ner i arbetstid för att få ihop familjens livspussel, säger Therese Svanström i pressmeddelandet.

Stadigt stigande

TCO är en centralorganisation som samlar 13 olika fackförbund, till exempel Unionen, Lärarförbundet och Vision. Nu anger de att siffrorna överlag trendar mot att det blir mer och mer jämställt var gäller föräldraledighet. För fem år sedan låg index i hela Stockholms län 4,2 procentenheter högre. Men det kan fortfarande bli bättre.

– Förändringstakten går för långsamt och det här är en för viktig fråga för att bara stå med armarna i kors och vänta på att det ska lösa sig med tiden, säger Therese Svanström.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt